Календар

'Спаси гората' през април

'Спаси гората' през априлhttp://spasigorata.net, http://www.bluelink.net

Продължава активното подаване на сигнали за незаконни сечи. На някои от тях са направени експертни проверки и са наложени санкции.

В началото на месеца за сечи сигнализира читател от Рила в района над Благоевград. На около 15 км. от града има изсечени много дървета, но по тях няма никакви марки, се казва в сигнала.

Над хижа "Предел" в Пирин (в района от много години гората се унищожава безнаказано), има много изсечени дървета и отново - никаква маркировка. "Пъните стърчат от 20 до 70 см над земята. Личи, че се сече от дълго време - има отдавна отсечени дървета, както и такива, които са били повалени вероятно само преди дни - на мястото са разхвърляни пресни клони", пише подателят на сигнала.

Два сигнала има и от селата Тракийци и Горно Ябълково в община Средец, Бургаско.

Читателите отново алармират за сеч по устието на Камчия. "Сечта в началото е разредена: 50-100 дървета от пътя. Обаче след този разреден пояс има петно-петна 500-600дка сеч на голо, гласи сигналът.

Сигнал от варненско умолява за проверка: "горите преди с. Здравец и други села в община Аврен, обл. Варненска все повече започват да приличат на равна поляна. Моля, нека бъде направена проверка, това е безумие, за отрицателно време изчезват огромни площи дървета", гласи текстът на съобщението.

Множество трупи, чамова дървесина, струпани край пътя, в отсечка между село Железница (2-3 км. след ханче белите брези) и Ярема, пише ползвател на системата. "Пътувайки към Самоков на 13 април 2010 направих няколко снимки (прикачени са към този сигнал). За съжаление не мога да определя дали трупите са законно или незаконно изсечени, не забелязах маркировка нанесена в/у тях. Гледката беше гадна и видът на толкова много дървета (около 300-400), трупи стоварени по протежение на 2-3 км покрай пътя".

За масово изсичане на ветрозащитните пояси в Добричка и Тервелска област сигнализира читател на 18 април.

Сигналите за с. Желява и с.Батулия са проверени от РДГ-София с участието на представител БДЗП и са установени нарушения. Санкции са наложени на служители на горската администрация. Повечето сигнали обаче очакват момента, в който гражданският натиск ще натежи достатъчно, за да наложи отделянето на по-сериозен ресурс за опазването на горите и превръщането му в реален приоритет, коментира Владимир Иванов от БлуЛинк.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5789 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Гражданин
    2010-05-18 14:37:59

    До кога ще чакаме \"граждансия натиск\" Жалко за държава която не може и не иска да опази най-ценния си ресурс-природата !!!

OFF

Последно качено » Новини