Календар

Носете старите батерии в СУ!

Носете старите батерии в СУ!Тази седмица Университетският клуб за екология и устойчиво развитие към СУ „Св. Климент Охридски” - UNECO стартира кампания за събиране на стари батерии. Тя е началото на постоянна система за събиране на негодни за употреба батерии на територията на Университета.

Информационния щанд на инициативата може да посетите между 31 май и 4 юни 2010 в Ректората, фоайето на Северното крило.

Специалните контейнери за събиране на батерии ще бъдат поставени в няколко факултета на СУ, както и в Ректората. Събраните батерии ще се събират от Екобатери АД, от където ще се изпращат към рециклиращите предприятия във Франция и Белгия.

Инициативата е част от проект ЗЕЛЕН УНИВЕРСИТЕТ, организиран от Университетския клуб за екология и устойчиво развитие на СУ - UNECO и Фондация Оранжева Луна, в партньорство с програма “Младежта в действие” на Европейската комисия и Екобатери АД.

Както е известно, батериите са изключително вредни и не бива да се изхвърлят с общия отпадък, защото така токсичните елементи от тях се натрупват в почвите и водите. Преди поставянето на сегашните контейнери клуб UNECO проучи нагласите сред студентите на СУ като постави свои импровизирани контейнери в 3 факултета. Количеството събрани батерии от тях през изминалата година ясно демонстрира подкрепата на студентите и амбицира клуба да съдейства за инсталирането на специализирани контейнери в повечето факултети на СУ.

Така от една страна се прави реална стъпка за спасяването на природата, а от друга се повишава отговорността на младите към заобикалящата ги среда.

За контакти:

0889 33 22 85 – Петър Димов;

0889 385 423 – Гергана Костуркова


Снимка: http://tinypic.com/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7434 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Свилен Овчаров
    2010-06-02 08:32:45

    Обръщам внимание, че веригата SexWell от няколко години вече приема за рециклиране употребявани батерии.

    Бяха първите в България, които имаха тази природосъобразна практика, още нямаше къде да се рециклират у нас и ги изнасяха обратно в чужбина при производителите.

OFF

Последно качено » Новини