Календар

“Черно море: север - юг” на Александър Иванов прави премиера във Варна

 “Черно море: север - юг” на Александър Иванов прави премиера във Варна Фотографско изследване на Черноморието от въздуха прави удивителни открития за крайбрежието ни.

След огромния успех в София, изложбата „Черно море: север – юг“ ще бъде открита на 26 юни в 16.00 часа в Аквариума във Варна, за да апелира за нови защитени територии на Кара дере, Камчийски пясъци и Иракли.

Прецизна селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще посетят и Варна след като обраха овациите във Френския Културен Институт в София преди 2 месеца.

„Черно море: север-юг“ е изключителната изложба на добре познатия с изложбата си „България 360°“ и въздушните си кадри фотограф Александър Иванов и е съвместен негов проект с Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Светослав Соломаха, споделят миговете на крилата на делта – планера, в които България и Черноморието изглеждат удивителни и непознати.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето, в 24 изключителни фотоса, ще бъде първото публично представяне на проекта извън София.

Редом с впечатляващите фотоси на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.
Откриването на изложбата във Варна ще отбележи и продължението на национална кампания на Коалиция „За да остане природа в България“, чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертни организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

Откриването на изложбата във Варна е специално, тъй като благодарение на Института по Рибни ресурси – град Варна това е и първата дестинация от Черноморието, където изложбата ще бъде показана. Така жителите на крайбрежието, които често са най-засегнати от грубите намеси в природната среда и които искат красотата по морето ни да бъде негов запазен знак, а не бетонът, ще могат да подкрепят националната подписка за новите защитени територии.

„Черно: север – юг“ е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на Коалиция „За да остане природа в България”, финансирана от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация Екообщност и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Изложбата се случва и благодарение на партньорството на Министерство на околната среда и водите, Фотосинтезис – място за хора, идеи и фотография.

За контакт:
• Коалиция „За да остане природа в България“ - Надежда Максимова - 0885734377
• Изложба – Янина Танева – 0899 912 137
• Българска фондация Биоразнообразие – Йорданка Динева – 0896 79 89 02

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5285 посещения

OFF

Последно качено » Новини