Календар

Скандално заседание на Комисията по ГМО

Скандално заседание на Комисията по ГМОНа проведеното извънредно заседание на 30.06.2010 на консултативната комисия по ГМО, членовете на комисията отказаха да бъде давана думата на д-р Светла Николова, представител на природозащитните НПО в Комисията.

Комисията се състои от 15 хабилитирани научни работници с право на глас, както и представители на заинтересовани министерства, Комисията за защита на потребителите и трима представители на природозащитни НПО, без право на глас.
Заседанието се проведе по искане на МЗХ за представяне и преразглеждане на оценката на риска за околната среда от употребата на генетично модифицирана царевица МОN810 на базата на постъпила нова научна информация за въздействието й върху околната среда по повод въведена забрана във Франция, основана на предпазната клауза по чл. 23 от Директива 2001/18.

Коалиция „За да остане природа в България” отчита като странен факта, че в материалите на министерството бяха включени само избрани статии и липсваше всякаква информация за доказателствата, използвани в други страни като Австрия и Унгария, при забраната на МОN810.

Комисията не беше информирана, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора” в Австрия и Унгария. Въпреки очевидната липса на информираност за научните резултати в областта на ГМО в другите страни, членовете на комисията не изслушаха предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Комисията реши, че поради липса на нови български научни изследвания, тя може да се позове само на информацията получена от Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA). Тази агенция е силно критикувана заради едностранчивите й оценки, с явен лобистки характер, облагодетелстващ фирмите за продажба на ГМ семена и химикалите към тях.

„Липсата на достатъчна научна аргументация и крайната нетолерантост към представители на НПО от страна на научни работници, членове на комисията по ГМО, поставя под съмнение обективността на работата на комисията. Мнението на комисията е в крайно противоречие с ясно изразените позиции на обществеността, браншови организации и научни институции”, заяви д-р Светла Николова.

В очакване на решението на министъра на земеделието относно забраната на MON810 в България, Коалиция „България – свободна от ГМО” и Коалиция „За да остане природа в България” са на категоричното мнение, че МЗХ, спазвайки новия закон трябва да предприеме същата процедура и за забрана на картофа „Амфлора”.

За контакти:
Светла Николова, 02/ 8466 675, 0888 359 239, svetla.nikolova(at)agrolink.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4870 посещения 1 коментара

Коментари

  1. кosmos
    2010-07-02 09:34:26

    -Тезу учени трябва да ги уволнят всичките.
    - Много съм бесен.

OFF

Последно качено » Новини