Календар

Изложбата 'Черно море: север - юг' гостува в Бургас

Изложбата 'Черно море: север - юг' гостува в БургасСлед огромния успех в София и Варна, изложбата „Черно море: север – юг“ ще бъде открита на 21 септември от 18:00 часа в Галерията на Дружеството на бургаските художници на ул.Александровска 22, за да апелира за нови защитени територии на Кара дере, Камчийски пясъци и Иракли

Прецизна селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще посетят и Бургас след като обраха овациите във Френския Културен Институт в София и Аквариума във Варна.

„Черно море: север-юг“ е инициатива на добре познатия с изложбата си „България 360°“ и въздушните си кадри фотограф Александър Иванов и е съвместен проект с Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Светослав Соломаха, споделя миговете на крилата на делтапланера, в които България и Черноморието изглеждат удивителни и непознати.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето, в 24 изключителни фотоса, в които редом с тези на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Откриването на изложбата в Бургас ще отбележи и продължението на национална кампания на Коалиция „За да остане природа в България“, чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертните организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.
Откриването на изложбата в Бургас е специално и важно събитие, тъй като жителите на крайбрежието и на града ни са тези, които често са най-засегнати от грубите намеси в природната среда и които искат красотата по морето да бъде негов запазен знак, а не бетонът. Надяваме се, че те ще подкрепят националната подписка за новите защитени територии.

„Черно море: север – юг“ е проект на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на Коалиция „За да остане природа в България”, финансирана от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация Екообщност и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Изложбата се случва и благодарение на партньорството на Министерство на околната среда и водите, Фотосинтезис – място за хора, идеи и фотография.

Изложбата гостува в Бургас в рамките на Седмицата на екологията и устойчивата енергия, организирана от Община Бургас и Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и ще остане в Галерията на ул. Александровска 22 от 10:00 до 18:00 часа в дните от 20 до 24 септември 2010 г.

За контакт:
Българска фондация Биоразнообразие – Радостина Ценова – 0888 508 502

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4998 посещения

OFF

Последно качено » Новини