Календар

Другото лице на глобализацията - филмов фестивал 22-24 ноември 2010

Другото лице на глобализацията - филмов фестивал 22-24 ноември 201022 и 23 ноември - Чешкия център, ул. „Раковски” 100
24 ноември – „Хаспел” център – „Георг Вашингтон” 43
вход свободен!

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА


22.11.2010, 19:30 ч.

Добивна индустрия
Добивът на злато - проклятие или благословия:


1)"Всичко, което блести" , 56’, 2010 г.
Филмът разглежда живота на селяните от Барскон, отдалечено селище в западен Киргизстан, където от 1997г. има златодобивна мина. През 1998 г. около 2 тона цианиди се разливат вследствие на златодобивните операции, отравяйки близката река. Инцидентът взема няколко човешки жертви, а стотици души трябва да потърсят медицинска помощ.

През октомври филмът спечели 2 награди от международния фестивал за документално кино в Лайпциг.

2)„Златица” , 10’., 2010 г., кратък филм за последиците от златодобива в България

Дискусия

3) „Чоропампа – Цената на златото”, 60’, 2002 г., Холандия
Потресаваща история за хората от малкото планинско село “Чоропампа”, Перу, разположено до най-мащабната златна мина в света. Отровени от изтеклия живак в резултат от дейността на мината, работеща с финансовата подкрепа на Световната банка, местните жители на селото да предприемат преки действия в защита на правата си.

23.11.2010, 18:30 ч.

Добивна индустрия: Нефтът – течно злато или отрова


1) „Черните сълзи на Сахалин”, 17’, 2008г.
Петролен консорциум планира да увеличи сондажите и да построи 2 нефтопровода в един от най-сеизмичните райони на света - Сахалин. Проектът ще има последици за последната популацията от тихоокеанския сив кит – наброяваща около 100 броя. Застрашен е и поминъка на десетки хиляди местни рибари в региона. Населението на Сахалин трябва да живее с постоянната заплаха от нефтен разлив.

2)"Историята на вещите” , 21’, САЩ

3)„Историята на търговията с емисии”, 10’, САЩ

Дискусия

4) «Извор», 75’, 2005 г.
Баку, Азербайджан – мястото на първите в света нефтени кладенци отново е магнит за чуждите инвеститори, готови да експлоатират нефтени залежи на страната. Филмът проследява нефтопровода - от магистралите обратно към зловещия пейзаж на нефтените кладенци, от които нашия живот зависи. Правителството на бившата съветска република обещава да превърне страната в богата и просперираща, използвайки нефта – но каква е цената за обикновените хора.

24.11.2010, 18:30 ч.

ГМО и храни ( с подкрепата на Grassroots foundation)


1) „Нивите на смъртта”, 12’, 2009 г.
Този филм разказва за последиците от отглеждането на соя в Южна Америка и показва как малките ферми отстъпват пред големия бизнес с ГМО култури и пестициди – който отравя селските общности, водата и природата.
За да освободят площи за соеви плантации, хиляди души са изгонени от земите си, а горите – изсечени.

Дискусия

2) „Давид срещу Монсанто” , 125’., 2009 г., Германия
В тази модерна версия на Давид срещу Голиат, след дълга битка срещу гиганта в земеделския бизнес "Монсанто" Канада Пърси Шмайзер - 77 годишния земеделец от Саскачеуан, Канада, и съпругата му придобиват статута на народни герои. През 1997 г. компанията завежда дело срещу тях за нарушаване на патентното право върху генетично модифицирани семена на рапица. Семейство Пърси и Луиза Шмайзер са съдени, след като генетично модифицирани семена на рапица бяха открити на земята им в близост до Бруно, Саскачеуан. Eдин филм за канадеца, който печели знаково дело срещу „Монсанто”.

***
Фестивалът е с финансовата подкрепа на ЕС и е част от проекта „Да накараме добивната индустрия да работи за климата и развитието”,осъществен от Приятели на Земята Европа, Приятели на Земята Холандия, Приятели на Земята Франция и CEE Bankwatch Network. Съдържанието на фестивала е изцяло отговорност на организаторите и не бива при никакви обстоятелства да се счита, че отразява позицията на Европейския съюз.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3620 посещения

OFF

Последно качено » Новини