Календар

Европейски план за драгиране на Дунав застрашава екологичното равновесие в региона

Европейски план за драгиране на Дунав застрашава екологичното равновесие в регионаБрюксел, Белгия – Решението на Европейската комисия за увеличаване на
корабоплаването по река Дунав, което е част от общата стратегия за развитие на региона, може да има значителен отрицателен ефект върху уникалната природа на реката, без да донесе очаквания положителен икономически ефект. Това се казва в становище на международната природозащитна организация WWF в деня, в който Европейската комисия представя Дунавската си стратегия.

Въпреки че решението за увеличаване на речния трафик е съпроводено от редица мерки за защита на околната среда, като програми за опазване на дунавската есетра и подобряване на качеството на водата, WWF критикува планираното премахване на плитчините по Дунав, които пречат на преминаването на корабите, когато нивото на водата е спаднало значително.

"Предвижданите инвестиции в драгирането на Дунав се обосновават с примери за подобни дейности, извършвани по река Рейн. Пропуска се обаче факта, че условията по поречието и района около Рейн са много различни от тези по течението на Дунав. Там има икономика, която не разчита само на ресурса, предоставян от реката и която е била развивана повече от век и половина. В този смисъл да очакваме икономически чудо от инвестициите в дунавското корабоплаване е мит, който може да се превърне в много скъпа грешка ", коментира Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF.

Предложената стратегия, която залага на остарели и скъпи методи за стимулиране на трафика може да увеличи рисковете не само за потенциална загуба на средства, но и за разрушаването на ценно биоразнообразие и свързаната с него екологична инфраструктура като системите за защита от наводнения и пречистване на водата.

“Има възможности за увеличаване на ръста на корабоплаването по река Дунав, без да се налага драстична промяна на речното корито. При това те са по-изгодни във финансово изражение и по-щадящи по отношение на запазването на околната среда. Ето защо Европа трябва да инвестираме в кораби, които са подходящи за сегашната дълбочина на реката, в по-добри информационни системи и в инфраструктура, която е благоприятна от гледна точка на запазването на природата.

WWF призовава дунавските страни и Унгария в качеството й на следващ ротационен председател на Европейския съюз да се възползват от възможностите, които би дала една алтернативна стратегия за устойчиво използване на природните и културните активи на региона.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4887 посещения

OFF

Последно качено » Новини