Календар

ВЕЛИКАТА СТРАНДЖАНСКА ПУСТИНЯ

ВЕЛИКАТА СТРАНДЖАНСКА ПУСТИНЯДирекцията на Природен парк „Странджа” и Българска Фондация Биоразнообразие ви канят на представянето на най-новата книга на д-р Дико Патронов - „ВЕЛИКАТА СТРАНДЖАНСКА ПУСТИНЯ” на 24 януари 2011 г. (понеделник) от 17:30 ч. в галерията на ул. Конт Андрованти №5.

Датата 24 януари не е избрана случайно. На този ден преди 16 години е обявен Природен парк „Странджа” – най-голямата българска защитена територия. Един от инициаторите за обявяването на парка е именно инж. Дико Патронов, тогава главен директор на РДГ – Бургас.

Дико Патронов е добре известна и уважавана личност в Бургас, експерт лесовъд, но и човек с активна гражданска позиция, който не се страхува да задава, но и да отговаря на най-наболелите въпроси, свързани с територията на Странджа. В края на 2010 г. на Дико Патронов бе присъдена наградата за цялостен принос за опазване на биоразнообразието.

Най-новата му книга е интересен пътепис за непознати, но завладяващи ума и сърцето места в Странджа, но и много силен авторски текст, акцентиращ върху проблемите за стопанисването и бъдещето на природния парк. В книгата са засегнати теми като: опазването на старите гори, лошата пътна и горска инфраструктура, опазването на паметниците на културата, защо телените гранични съоръжения нямат място в 21ви век и др. Защо авторът е избрал това провокативно заглавие ще разберете по време на дискусията за книгата на чаша вино.

Книгата се издава от Българска Фондация Биоразнообразие и Дирекцията на ПП „Странджа” с финансовата подкрепа на Кроношпан България ЕООД, Изпълнителната агенция по горите, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


За повече информация:
д-р Дико Патронов, тел. 0886012259
ДПП „Странджа” – Мария Димиева, PR – 0884 856 386
БФБ – Андриана Андреева, PR - 088 6699496


Кратка справка за автора:

Д-р Дико Патронов е изследовател и неуморен радетел за опазване на странджанската природа; активен общественик, експерт от основния екип, разработвал Плана за управление на парка; инициатор за обявяването на нови защитени местности и резервати в Странджа, активен поддръжник в кампаниите за опазване на парка и неговите граници.
Започнал кариерата си в Горско стопанство – Малко Търново, по-късно работил и в Опитната станция по дъбовите гори – Бургас, Дико Патронов е и бивш главен директор на Районната дирекция по горите – Бургас. От 1988 г. е старши научен сътрудник. Доктор на науките по екология на гората. В периода 1998-2001 г. е председател на Съюза на лесовъдите в България. Последните няколко години работи в Кроношпан България, но продължава изследванията си за оценка на странджанските гори, находищата на кримски чай, тис, вековни дървета и др. на територията на ПП „Странджа” и турската част на планината. Автор е на множество книги и статии за Странджа в медии и специализирани издания. Автор на книгата „Към върховете на Странджа”, посветена на десетгодишнината от обявяването на ПП “Странджа”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

10574 посещения 1 коментара

Коментари

  1. kate
    2011-01-25 13:37:42

    Откъде може да се купи книгата?

OFF

Последно качено » Новини