Календар

Българи и хървати разработват Urbanotopia - онлайн платформа за сигнали и решаване на градски проблеми

Българи и хървати разработват Urbanotopia - онлайн платформа за сигнали и решаване на градски проблемиБлуЛинк (България) и ЗаМирНет (Хърватия) започнаха разработката на платформа за сигнали за проблеми в София и Загреб.

На работен семинар - ИТ кемп в София, 30 души, програмисти, дизайнери, активисти и експерти от държавна администрация за четири дни, от 15 до 20 април, интегрират онлайн начините за информиране и предотвратяване на незаконни строежи, проблеми с управлението на отпадъците, поддръжката на културно-исторически сгради, липсваща или неработеща инфраструктура.

Продуктът от кемпа ще бъде представен пред медиите в сряда, 20 април, от 10,30 ч., в представителството на Европейската комисия в София, ул. Московска 9. Допълването на спецификите на платформата за двете страни и финализирането й ще продължи до октомври 2011 г.

Участниците подготвят интуитивен и лесен за поддръжка сайт с карти на двете столици, на които са визуализирани сигналите за проблемите, предвидени са ресурси по отделните теми, начини за взаимодействие с отговорните институции, възможности за участие, подпомагане на решаването на проблема, статистика на сигналите.

Институциите - партньори.

БлуЛинк и ЗаМирНет искат да работят с държавната администрация като партньор. „Трябва да сме позитивни, този сайт ще улеснява чиновниците да си вършат навреме и добре работата. Ще им го обясним и ще намерим начини да ги поощряваме, когато те се възползват от потенциала на платформата", коментира хърватската участничка Звездана Самарджич. Платформата ще използва и
възможностите на закона, за да изпълнява замисълът си. „В България институциите са длъжни да реагират до 30 дни на сигнал, подаден с електронен подпис", припомня Вера Стаевска, директор на БлуЛинк.

„Лоша" и „добра" карта.

Освен опасната и неработеща „страна" на града Urbanotopia ще представя и визии за развитие. На сайта ще има и карта, която ще е за идеи за подобряване на градското пространство. „Ако хората знаят, че общината има бюджет за социален център, но не го изгражда, може би ползвателите на платформата ще посочат подходящото място и конкретната нужда", посочва Даниела Бабич от ЗаМирНет.

Платформата ще бъде достъпна и за хора в неравностойно положение. Технологията на картата и на подаването на сигнали ще бъдат надградени, за да могат ползвателите да чуват регистрираната информация или да подават сигнали за места, на които липсва инфраструктура за инвалиди.

Urbanotopia се разработва на Друпал - отворена, свободна и общностна система за изграждане на сайтове и управление на съдържанието им.


За контакти:
Владимир Иванов, БлуЛинк.
Тел: 0896 72 91 43


Проектът е финансиран по програма „Европа за гражданите” на Европейския съюз, съфинансиран от програма „Място за живот 2011" на Фондация „ЕкоОбщност". Оригиналното му название е „Information Technologies for European Citizens at Community Level - Harnessing the Worldwide Net for Local Actions".

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3020 посещения

OFF

Последно качено » Новини