Календар

ЗЕЛЕНИ БУРГАЗЛИИ

ЗЕЛЕНИ БУРГАЗЛИИС рекорден брой посетители и при изключителен интерес премина двудневния Първи бургаски зелен фестивал, който се проведе в рамките на Зелените дни в Бургас, организирани от Фондация Биоразнообразие и Община Бургас. И през двата дни потокът от хора по алеята до „Охлюва” в Морската градина не спираше и щандовете бяха заобиколени от хора, които се интересуваха къде и какво могат да посетят в Природен парк „Странджа” и около Бургаските езера, какво значи да си зелен, какво е предимството на био-сертифицираните храни, къде се намира първият био магазин в Бургас, защо мановият мед е черен и други.

Много дебати предизвикаха някои от „зелените” съвети, които раздаваха организаторите – можем ли ние самите да направим нещо малко, с което да променим качеството си на живот, което да ни накара да се почувстваме по-добре. Основните призиви на инициаторите на фестивала към бургазлии бяха да се хранят по-здравословно и да внимават какво пише по етикетите, да пестят енергия и вода в домакинството си, но най-вече да общуват по-често с природата, която зарежда с добра енергия, а общуването с нея прави хората и по-спокойни и по-щастливи.

Мнозина от посетителите си тръгнаха от щандовете със странджански манов мед или с биосертифициран мед от яз. Камчия, с пакетчета от култивирания и много полезен странджански чай, някои си закупиха интересни вълнени ръкоделия - плетива, килими, изящни бижута от природни материали. Вкусният странджански зелник на жените от Звездец и М.Търново свърши за броени минути, а някои дори се върнаха за рецептата му. Всеки от посетителите намери по нещо за себе си на 20-те щанда на еко-изложението. Най-малките гости пък имаха възможност да оплескат с текстилни боички, докато си нарисуват торбичка от плат и да си я отнесат вкъщи, за да я използват вместо найлоновата. Други пък рисуваха, оцветяваха или майсториха нещо ефектно от използвани материали, заедно с момичетата от арт-работилницата.

Фестивалът бе съпътстван с много допълнителни събития – в съботния ден гостите имаха възможност да се насладят на невероятния странджански фолклор в изпълнение на Мъжкия хор от Царево, женската група от с. Бръшлян и децата от фолклорната формация при Тракийското дружество - Бургас. На щанда на БДЗП течеше благотворителната разпродажба на снимки „За един Бургаски пеликан” – кампания за събиране на средства за създаване на скулптура на пеликан.

Най-пъстрото събитие бе Карнавалът на биоразнообразието (организиран в партньорство с РИОСВ Бургас), в който се включиха 110 деца от детските градини. Облечени в невероятни костюми на растения, животни и най-вече еко-костюми от отпадни или вече използвани материали, децата проявиха истински героизъм, издържайки до края на спектакъла в изключително горещото време в неделния ден, неслучайно избран – Световния ден на околната среда. С много усмивки и настроение, с танци, песни и стихчета, малчуганите зарадваха роднини и преподаватели, събрали се пред „Охлюва”. От сцената децата обещаха да помолят родителите си по-често да ги водят в гората или сред природата, за да се запознаят на живо с цветята и животните, чийто костюми бяха облекли, но най-вече обещаха да ги пазят.

Организаторите от БФБ се надяват Първият зелен фестивал да е успял да провокира бургазлии и да ги „запали” за зелената идея, а желанието на всички участници в него е той да стане традиционен и да се организира и пролет и есен.

ПЪРВИЯТ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ е част от ЗЕЛЕНИТЕ ДНИ В БУРГАС и регионалната кампания „Зелен бъди в Бургас” - проект на БФБ-Клон Странджа, който се осъществява с в партньорство с Община Бургас, Дирекцията на ПП „Странджа” и БДЗП с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация "ЕкоОбщност", както и с подкрепата на Норвегия, Исландия и Люксембург чрез Финансовия механизъм на ЕИП.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3248 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Койчо
    2011-06-08 09:56:01

    Наистина бургазлии са ЗЕЛЕНИ! Да оставят толкова години мафиотите от "Лукойл" безнаказано да ги обгазяват и тровят. Трябва да са МНОГО ЗЕЛЕНИ, за да допускат подобно безобразиеКойчо!

  2. erin
    2011-06-08 07:18:08

    Браво на хората!

OFF

Последно качено » Новини