Календар

Завърши акцията за почистване в Рила 2011 на За Земята

Завърши акцията за почистване в Рила 2011 на За Земята02/09/2011 София. Успешно завърши четиринадесетото почистване на защитени територии на ЕС За Земята. В продължение на една седмица доброволци от цяла България събраха и свалиха от планината 4.5 тона желязо и около 3 тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

“Отпадъците в планината не се свеждат единствено до захвърлени опаковки от вафли или стъклени бутилки. Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали вложени в строителството им”, коментира Десислава Стоянова, от ЕС За Земята.


Затова освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, като тези от района на Чакър Воевода към хижа Марица и връх Мусала, участниците в тазгодишнота акция извършиха нещо много по-грандиозно. Те демонтираха, разглобиха, събориха и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки, които грозяха “Жълтоезерна поляна” повече от 30 години. Акцията изискваше по-усилена работа от стандарните планински почиствания на За Земята, както и малко по-специализирана техника.


“Преди да построим каквото и да било трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии. Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци” допълва Филка Секулова от ЕС “За Земята”.


Участниците в акията за почистване тази година бяха силно впечатлени от подкрепата и гостоприемството на хижа Чакър Воевода, една от малкото останали хижи в българските планини където опазването на дивата природа е също толкова важно, колкото и доброто отношение към туристите.


Искаме да припомним, че финансирането на тазгодишното почистване се случи по нов за нас начин. 37 души направиха лично дарение в знак на солирадност и подкрепа към идеята за почистване и опазване на защитениете територии, както и на доверие в 13-годшната история на почистванията, организирани от За Земята.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3668 посещения 1 коментара

Коментари

  1. xrist
    2011-09-02 19:36:56

    "Преди да построим каквото и да било трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години." - абсолютно! Всички човешки строежи се поддържат с пари иначе се рушат а планината е естествено красива и точно такава е полезна за човека който търси природата!

OFF

Последно качено » Новини