Календар

ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ АХТОПОЛ, СИНЕМОРЕЦ И ВАРВАРА ПОСЕТИХА ВЪТРЕШНОСТТА НА ПРИРОДЕН ПАРК „СТРАНДЖА”

ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ АХТОПОЛ, СИНЕМОРЕЦ И ВАРВАРА  ПОСЕТИХА ВЪТРЕШНОСТТА НА ПРИРОДЕН ПАРК „СТРАНДЖА”Българска Фондация Биоразнообразие (ББФ) и Дирекцията на Природен парк „Странджа” (ДПП) организираха през уикенда две учебни пътувания за всички ученици от 1 до 8 клас от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” гр. Ахтопол.

Целта бе всеки ученик да се запознае с парк „Странджа”, със селищата във вътрешността на планината и с някои от природните забележителности в нея.

По време на първата спирка в новия Посетителски център на парка в Граматиково децата научиха основните факти за парк Странджа и се забавляваха с интерактивните уредби, пъзели и филми. Още по-интересно обаче им беше да се качат на „Камъка” (Природна забележителност „Каменска бърчина”) да се снимат на фона на Резовското било и да се проврат през дупката на каменната Гъба, за да са здрави и силни.

Голяма част от децата никога не са идвали във вътрешността на Странджа и за тях беше интересно да посетят Малко Търново, да разгледат центъра на града и училището и да направят сравнение със своя град. В информационния център на парка пък се сравняваха с пчелата, катерицата и язовеца и се надпреварваха кой колко е бърз. Само един ученик от 8 клас и норвежкия експерт по проекта на БФБ успяха да достигнат скоростта на белия щъркел (45 км/час) с велоергометъра.
Най-силно впечатление обаче им направи посещението на водопада „Докузак” край с. Стоилово, където обядваха и играха различни игри, както и незабравимото участие в седянката в с. Бръшлян, където освен интересна беседа и запознаване с местните традиции, децата също се включиха със свои изпълнения и се хванаха и на хорото и на ръченицата.

Надяваме се тези учебни пътувания да помогнат на децата да научат повече за парк „Странджа” и да ги направят по-загрижени за опазването му, защото само когато опознаеш нещо, то може да ти стане близко и да го обикнеш. Вярваме, че ще провокираме интереса на учениците да посещават по-често различни части на Странджа с родители, приятели, учители и поне малко да приложим опита на нашите норвежки партньори, които споделят, че в Норвегия децата непрекъснато са сред природата (излети веднъж седмично в детската градина, различни по сложност занимания и изследвания за учениците в различните класове и др.).

Паралелно с учебните пътувания ще бъдат организирани няколко конкурса за всички желаещи чрез използване на различни изразни средства (фотография, рисунка, поезия, есе, произведение от естествени материали и др.) по темата: „Моята Странджа”. Всеки клас ще проведе вътрешен конкурс и ще избере най-добрите форми, с които да се представи в училищния кръг, който ще бъде организиран като празник, посветен на Странджа. БФБ и ДПП ще осигурят награди за най-добрите участници в конкурса и ще покажат произведенията в интернет страниците си и във фейсбук.

Учебни пътувания, но този път към морската част на парк Странджа ще бъдат организирани и за всички ученици, които се обучават в СОУ „Васил Левски” - Малко Търново.

Обученията са част от проект „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа” и са резултат от дългосрочните усилия на БФБ и ДПП за повишаване на обществената информираност и подкрепа за региона като защитена територия, както и в полза на местните хора.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4151 посещения

OFF

Последно качено » Новини