Календар

Платформата за пеликани на остров Персина беше разширена

Платформата за пеликани на остров Персина беше разширенаВсеки може да дари средства за опазването на този и още 3 редки български животински вида на интернет страницата на WWF

Белене – Изградената в началото на годината платформа за пеликани в Беленските блата на остров Персина беше разширена в последните седмици, за да предостави по-голямо пространство на този застрашен вид на едно от най-важните за него места по течението на Дунав.

Малко след изграждането й започна да я обитава група от около 20 къдроглави пеликана, което дава надежди, че през следващата година на нея ще се установят и първите гнезда. Сега се наложи платформата да бъде укрепена, тъй като се беше наклонила от течението. Заради ниското ниво на река Дунав блатата на остров Персина пресъхнаха, което улесни работата. Платформата вече има площ от над 30 кв.м. Тя беше изградена от Българско дружество за защита на птиците и WWF с подкрепата на Природен парк Персина.

В момента тече кампания на WWF в подкрепа на пеликана и още три редки и застрашени български животински вида. На сайта wwf.bg/darete всеки може символично да осинови животно, като дари средства онлайн и подкрепи работата на WWF в България по опазването на четирите вида. Може да се изпрати и дарителски SMS с текст DMS WWF на кратък номер 17777 за 1,20 лв. с ДДС.

Блатата на остров Персина бяха възстановени през 2006 г., като постепенно в тях се завръщат различни видове птици и риби. През следващата година се планира поставянето на още една платформа в Природен парк Персина.

Къдроглавият пеликан е един от двата вида пеликани, които се срещат в България. Той е сред най-застрашените видове птици, въпреки че размахът на крилете му може да надвиши 3 метра. В България се размножава единствено в резервата Сребърна (около 120 двойки), а по време на миграции и зимуване се среща по река Дунав и Черноморието. Сред основните заплахи за пеликана са унищожаването на влажните зони, безпокойството и бракониерския риболов. Защитен вид, включен в Червената книга на България.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4233 посещения

OFF

Последно качено » Новини