Календар

В. Дневник стана кръстник на Дивна и Исидор

В. Дневник стана кръстник на Дивна и ИсидорЗапознайте се с Дивна и Исидор! Дивна е „женска” с достатъчно опит и познания за радостите и опасностите на живота. Тя е оцеляла сред трудности и предизвикателства, дала е живот на своите рожби и сега е готова да предаде своя опит на по-младите от себе си. Исидор е доста по-млад от нея, но също вече знае как да се грижи за себе си и потомството си. Съдбата ги срещна, макар и за кратко и отново ги раздели, като всеки тръгна в неизвестна посока. Но те ще останат свързани завинаги, въпреки че едва ли го осъзнават…

Не, това не е поредната любовна история с щастлив или нещастен край, която ще ви държи приковани към екраните, затаили дъх до развръзката. Това е началото на нашата история, която ние ще ви разказваме в продължение на една година, заедно с нашите приятели и партньори от в. Дневник.

Дивна и Исидор са първите диви кози, които ще бъдат проследени с GPS GSM предаватели по проект „Опазване на дивата коза и кафявата мечка в България (извън териториите на национални и природни паркове и резервати и подържани резервати) чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България”, иницииран от Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа "Балкани", Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ Пазарджик и финансиран по оперативна програма "Околна среда". Проследяването ще ни даде полезна информация за опасностите и поведението на дивите кози в България.

Дивна е кръстена по идея на един от читателите на Дневник, а Исидор е наречен според деня, в който „кръстниците” му научиха за него - 4 февруари, Денят на Св. Исидор Пелусиотски. Двете диви кози вече са пуснати на свобода и всички ние се надяваме, че ще оцелеят поне до края на проекта.

И тук… приказката става тъжна, защото…

За съжаление, твърде възможно е, подобно на своите хиляди събратя, те да станат жертва на бракониери, ловци и да приключат житейския си път под формата на незаконен трофей на стената на някое заведение. В България има около 2000 диви кози. В миналото дивата коза е обитавала всички скални комплекси в българските планини. По-късно на няколко пъти е била почти изтребена заради безконтролен лов и е оцелявала само в най-недостъпните скални масиви.

В момента видът отново е сериозно застрашен, най-вече заради ширещото се бракониерство. Въпреки че дивите кози са надарени от природата с пъргавост и бързина, която ги спасява от почти всички естествени врагове, те са безсилни пред нас, хората! Любопитството им ги прави лесна плячка за ловците, а откритите скали, които ги предпазват от останалите им врагове, са идеално място за лов с карабина с оптика и те са брутално изтребвани от бракониери на много места у нас.

С кръщаването на първите две кози по проекта ние започваме и своята кампания срещу бракониерството, която ще включва още създаване на Фейсбук страница за подаване на сигнали за случаи на бракониерство; провеждане на акции в обществени заведения за незаконни трофеи, обществени дискусии по проблема и др. дейности. Надяваме се нашата история да има положителен край, но това зависи от всички нас, които трябва да се замислим дали една красива глава на дива коза в заведението, което посещаваме, струва нейния живот… Ами ако това наистина бяха хора?

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3559 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Ивана
    2012-02-09 10:51:00

    Браво за инциативата и на дарителите.
    А по повов бракониерството, никога не са ми харесвали животинските глави висящи по стени. Никога не съм разбирала и каква гордост може да е това за един човек. Убил животно, стоял подло в засада и натиснал спусъка на пушката си снабдена с оптика, позволяваща да трепе подло и от разстояние. Голям подвиг... Голям изрод е човекът вместо да се радва на природата и да й се възхищава, решил да я прави частна, трепе, препарира и полага в галерията на смъртта - своя дом.

OFF

Последно качено » Новини