Календар

ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА ЗА МЕЧКАТА, ДИВАТА КОЗА И ГЛУХАРЯ ГОСТУВА В БУРГАС

ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА ЗА МЕЧКАТА, ДИВАТА КОЗА И ГЛУХАРЯ  ГОСТУВА В БУРГАСНова пътуваща интерактивна изложба посветена на Годината на глухаря ще бъде открита на 12 март 2012 г., понеделник от 12:30 часа в залата на Природонаучната експозиция на Бургаския регионален музей. Зад атрактивното заглавие на изложбата "Мечки и глухари, дивите кози - все по-рядко обитават нашите гори" се крият любопитни подробности за живота, биологията и заплахите за тези три вида, които стават все по-застрашени и все повече намалява тяхната численост в горите, които обитават.

С помощта на интерактивна уредба посетителите могат да определят на картата на България, местата, където трите вида все още се срещат и тези, от които вече са изчезнали. От паната с текстове и фотографии посетителите ще научат и повече за облеклото, семейното положение, адресната регистрация и начина на живот на трите вида. Част от изложбата са и пъзел с любимото меню на животните в "горския ресторант", изненадващи отговори, които се крият под капачета с любопитни въпроси и др. Децата ще могат да чуят гласовете на трите вида, както и да ги видят на красиви фотоси сред дивата природа. Най-малките ги очакват лабиринт и табла с народни приказки за трите животни.

Изложбата е създадена по проект на Българска Фондация Биоразнообразие и Сдружение „Биосфера” – Хасково, а в Бургас гостува по покана на Регионалния исторически музей. Трите вида не са избрани случайно – те обитават едни и същи гори, емблематични са и са много застрашени от изчезване. Организаторите от БФБ се надяват чрез изложбата малки и големи да научат защо е важно животните и местата, които обитават да бъдат опазени, кои са заплахите за тях и колко крехко е оцеляването им.

В Бургас изложбата се представя за пръв път (досега е била представяна на два еко-фестивала – „Узана” и „Беглика”) и ще може да бъде видяна от 12 март до края на април, всеки делничен ден от 10:00 до 16:45 ч. в Природонаучния музей на ул. „К.Фотинов” 30. След Бургас изложбата ще продължи към посетителските центрове на природните и националните паркове на България.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3220 посещения

OFF

Последно качено » Новини