Календар

Село Бисер: Един месец по-късно

Село Бисер: Един месец по-късноЗаповядайте на 15 март от 13:00 в пресклуба на БТА, за да чуете и видите разказа на участници в самоорганизираните доброволчески групи, посветили се да помагат с каквото могат на най-безпомощните жители на Бисер. Хората от пострадалите селища имат нужда тяхната история да бъде чута, за да получат справедливост и възвръщане към нормалния си ритъм на живот. Разчитаме на активната ви гражданска позиция и солидарност с пострадалите.

На 7ми февруари отдавна напуканата стена на язовир Иваново се скъса и водите му заляха село Бисер и още няколко градове и села, останали встрани от общественото внимание. Десет души бяха удавени, а десетки загубиха домовете, животните и поминъка си. Месец по-късно пострадалите в Бисер са много далеч от възстановяването на нормалния ритъм на живот. Виновни за трагедията, причинена от алчност и престъпна немарливост все още няма. Въпреки уверенията на висши държавни служители, че ще бъдат овъзмездени, хората в Бисер, засегнати от трагедията, са обхванати от страх и несигурност за бъдещето си. Месец след гръмките обещания селото е обхванато от тревожни слухове. В Бисер се чувства остра липса на ясна и недвусмислена информация относно намеренията на властта. Мнозина от пострадалите (самотни и възрастни хора) се чувстват изоставени и безпомощни в опитите си да се справят с опустошенията в домовете, градините и стопанските си постройки. Частни дарители и благотворителни организации се опитват да компенсират некомпетентността и незаинтересоваността на властта на всички нива, но резултатите често са незадоволителни поради отдалечеността и липсата на реална информация за конкретната ситуация и нужди на хората в селото.
Присъствието на висши политици в Бисер в дните след трагедията напълно отклони медийното внимание от останалите засегнати селища. Нуждите на хората, живеещи в тях и до днес остават непроучени и неосветлени за широката общественост.

На пресконференцията на въпросите ви ще отговарят:
Светлин Веселинов и Александър Мирчев – доброволци в с. Бисер
Тодор Славов – представител на Екологично Сдружение „За Земята“, подкрепило финансово пътя на доброволците до Бисер
Янина Танева – автор на текста: „Държава на показ: Наръчник за потопяване на сушата“, посветен на ситуацията в град Харманли след необявеното изпускане на язовир Тракиец
http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/02/13/1765490_ot_blogovete_durjava_na_pokaz_ili_naruchnik_za/

Снимка: newsbg

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3675 посещения

OFF

Последно качено » Новини