Календар

България се отказва от изключително вредния проект АЕЦ’’Белене”

България се отказва от изключително вредния проект АЕЦ’’Белене”Национална коалиция 'БелеНЕ!' приветства решението на Министерски съвет от днес, с което България се отказва от изключително вредния проект АЕЦ’’Белене”.
С нетърпение очакваме да се запознаем с текста на решението и да проследим процедурата по приключването на проекта за втора ядрена централа в България.
Отказът от проекта не означава да престане да се търси отговорност за откраднатите огромни обществени средства.

Забележка: Подробно становище ще бъде изработено и разпространено веднага след запознаването с официална информация, която да гарантира пълният отказ от страна на България и окончателно прекратяване на проекта 'АЕЦ Белене'

През последните години ние непрестанно сме апелирали и работили за такова развитие, като сме организирали множество публични събития, в това число протести, конференции, изложби и др. Ядрената енергетика няма място в новите условия на енергийно развитие, в които възобновяемите енергийни източници могат безопасно и на ниска цена да осигуряват нужната енергия на отделните домакинства и общности, като по този начин ни придвижват към енергийна независимост. Конвенционалните източници на енергия доказаха своите щети върху околната среда, човешкото здраве и икономиката, като предизвикаха огромни по мащаб катастрофи. Примерите от ядрените аварии в МАЯК, Три майл айлънд, Чернобил и Фукушима оставиха нелечими белези върху целия свят, като последствията от тях продължават да нарастват прогресивно. Изкопаемите горива водят до промени в климата и често замърсяват огромни пространства територии и акватории.

Решението за бъдещето на площадката на АЕЦ „Белене” би следвало да бъде взето след обществена дискусия и конкурс за избор на най-добрия вариант.

Време е България да се включи в 'коловоза' на интелигентните решения в енергетиката и да преустанови своите 'стари' намерения и проекти. Бъдещето е в чистите, евтини и децентрализирани енергийни решения, базирани на безопасни възобновяеми източници и енергийна ефективност.
Национална коалиция 'БелеНЕ!' не подкрепя и не смята за разумно поставянето на нов блок в 'АЕЦ Козлудуй'.

В Национална коалиция 'БелеНЕ!' участват: НД Екогласност, ЕС 'За Земята', Фондация за околна среда и земеделие, Институт за зелена политика, ПП 'Зелените', Комитет за еколого-икономическа защита на Свищов и свищовския регион, 'Земя завинаги', Информационен и учебен център по екология, СДП Балкани, Greenpeace и др.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3746 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Георги Димитров
    2012-03-28 22:11:04

    Горното да се чете ... " да не се построи газова електроцентрала захранвана от ШИСТОВ ГАЗ " ...

  2. Георги Димитров
    2012-03-28 22:09:22

    Само се надявам като са обявили на мястото на площадката за АЕЦ "Белене" да построят наистина газова електроцентрала, че тогава като нищо им хрумнала "гениалната" мисъл да разрешат добива на ШИСТОВ ГАЗ, както са и мрачните ми прогнози.

OFF

Последно качено » Новини