Календар

Незаконни ловни трофеи бяха конфискувани при съвместни проверки на природозащитни организации и институции в Пампорово, Банско и с. Говедарци

Незаконни ловни трофеи бяха конфискувани при съвместни проверки на природозащитни организации и институции в Пампорово, Банско и с. ГоведарциОт 29 март до 4 април природозащитните организации СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на РИОСВ, РДГ и РУП проведоха съвместни проверки за незаконни ловни трофеи в обществени заведения по предварително подадени сигнали. На 29 март акцията беше в Пампорово, на 3 април – в Банско, а на 4 април – в с. Говедарци, близо до гр. Самоков.

Първата проверка беше организирана в курорта Пампорово заедно с регионалната инспекция по околна среда и водите Смолян, регионална дирекция по горите Смолян и районно управление Полиция - Чепеларе, участък Пампорово. В набелязаните 3 ресторанта бяха намерени общо 1 трофейна меча кожа, 2 препарата на малки ястреба и на 2 диви котки, 1 препариран мишелов и 1 препарат на скален орел. За съжаление на едното място липсваше собственика, което доведе единствено до конфискуване на намерените там препарирани защитени видове и предписание за него да се яви, за да бъде глобен за излагането им. На останалите собственици са били съставени актове, а намерените трофеи и препарати са конфискувани за доказателство като при положителен резултат от разследванията, нарушителите ще трябва да платят глоба до 2000 лв.
Следващата цел на екоинспекцията беше в Банско. Тя се оказа най-интересна и за медиите. Акцията започна на 03.04.2012 г. сутринта с помощта на представители на инспектори от РИОСВ Благоевград, Районна Дирекция по горите гр. Благоевград и служители на РУП Банско. Въпреки, че природозащитниците и екоинспекторите до последно пазеха в тайна мястото, очевидно информация за проверките все пак беше изтекла, тъй като част от механите бяха затворени, а в друга – трофеите бяха укрити като в тях стърчаха единствено гвоздеите по стените и таваните. Заради затворените механи проверката се забави с часове и продължи много повече от предвиденото. Все пак в 3 от 5-те набелязани обществени заведения бяха установени наличие на кожи и препарати от защитени видове диви животни, използвани за интериорна украса. На нарушителите, инспекторите от РИОСВ Благоевград съставиха актове за незаконно притежание на 2 трофейни кожи от кафява мечка, 3 препарата на обикновен мишелов и 2 препарата на малък ястреб. Препаратите бяха иззети като санкционираните дори оказаха съдействие при свалянето им. Похвална беше и помощта на екоинспекторите от РИОСВ Благоевград, които съвестно и безкомпромисно изпълниха служебните си задължения.
Не такива обаче бяха действията на представителя на РИОСВ София в продължилите ден по-късно проверки в с. Говедарци. За съжаление инспекторът изненадващо отказа да издава актове на нарушителите на място, в разрез със Закона за Биологичното Разнообразие и Закона за Административните наказания. Въпреки установеното наличие на разнообразни незаконни трофеи от защитени видове в две механи и хотел до края на проверката той упорито не съставяше актове за нарушенията. В крайна сметка благодарение на отлично свършената работа от страна на представителите на Регионална Дирекция по Горите София на нарушителите все пак бяха съставени актове, а незаконните трофеи - конфискувани. Събраните препарати бяха череп на кафява мечка, забулена сова, сирийски пъстър кълвач, два обикновени мишелова, пет броя от дива коза. Конфискувани бяха и трофеи от ловни видове на два сръндака, един благороден елен и един лопатар, придобити по незаконен начин.
Проблеми създаде и един собственик на малка кръчма в с. Говедарци, хванат за притежание на незаконни трофеи от обикновен мишелов и дива коза. След като първоначално ги предаде доброволно, в продължение на повече от час нарушителят, оказал се бивш полицай, отказваше да приеме акта, като буйстваше и отправяше закани към членовете от инспекцията. Единствено намесата на полицията предотврати по сериозни инциденти.
Проверката беше организирана според планово предприетите дейности по оперативна програма Околна среда към Европейския съюз, чийто основен приоритет е засилване на борбата срещу нарастващото бракониерството и търговията с трофеи на защитени видове диви животни. Eколозите обещават още проверки, засилен контрол и ефективни мерки срещу бракониерството в цялата страна.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5088 посещения

OFF

Последно качено » Новини