Календар

Страхотно е, че гледката към морето отново се отвори! Но всъщност, най-хубаво би било – случая „Златна перла” да не се беше случвал!!!

Страхотно е, че гледката към морето отново се отвори! Но всъщност, най-хубаво би било – случая „Златна перла” да не се беше случвал!!!Много неща се изписаха тези дни за случая „Златна перла” – някои верни, други - не съвсем… но истината е, че тази история ще остане емблематична за цялото гражданско общество в България! Няма друг случай, обединил около себе си толкова много хора от различни краища на страната, с различна възраст или социално положение. Няма и друг подобен случай в най-новата ни история, в който своевременните действия на отговорни държавни служители, като Директора на парка Странджа, както и гражданският натиск и последващото отразяване и позиция на журналисти и медии да доведат до разкриването на поредицата драстични закононарушения и до справедливи съдебни и парламентарни решения.

„Златна перла” се превърна в нарицателно за безочливо погазване на закона, за демонстрация на модела – днес ще строим, а утре ще го узаконим на всяка цена, но също така и в пример за силата на гражданите и гражданските организации в борбата за спасяване на природата!
Строежът на комплекса се случваше въпреки подадените сигнали, заповедите за спиране или заведените дела от институции и неправителствени организации! Стигна се до невиждан парадокс - заради един незаконен строеж съда да отмени заповедта от 1995г. за обявяване на Природен парк Странджа, за да отпадне и последната пречка пред изграждането на обекта.
И тук чашата на търпението на гражданите с активна позиция преля! Безпрецедентната арогантност, липсата на справедливост и безсилието на институциите възмути хората и те се надигнаха в името на обща кауза, заради която си струва да се бориш – правото да остане природа в България и законите да са валидни за всички! Справедливото гражданско неподчинение със спонтанно излизане на улицата и затворени кръстовища, протестите пред Съда, Народното събрание и Министерски съвет, шествията и демонстрациите в София и големите градове в продължение на месеци … успяха! Парламентът беше принуден да приеме поправка в Закона за защитените територии и през юли 2007 г. парк Странджа бе спасен!
Но… „Златна перла” остана…и апетитите строежът да продължи - също! Теренът на незаконния комплекс бе предложен за урбанизирана територия, а оттам и опита за узаконяване чрез Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево от 2008 г. Предварителното разделение на части на вилното селище, за избягване на законовите процедури, впоследствие доведе до протакане и отлагане във времето на съдебните процедури за окончателното обявяване на обекта за незаконен. Туристите вече щяха да са летували поне едно лято там, ако не се беше намесила Европейската комисия и не бяха предприети активни действия от сегашното правителство, по-специално МОСВ, за оттегляне на Екологичната оценка на плана, а оттам и спиране действието на целия ОУП в този му вид.
С последващите действия на правителството по законовите процедури и съдебните дела се стигна до началото на премахването на строежа – символ на беззаконието и разрушаването на природата в България! ... Повече от 6 години след незаконното му стартиране!
Мислехме си, че ще е страхотно да „падне” „Златна перла”, но не би! Ужасно е усещането, когато багерите влязат да разрушават и когато десетки тонове бетон вече са покрили земята! Когато една територия е съсипана и ще й трябват десетки години, за да се възстанови напълно.
Страхотно е, че гледката към морето отново се отвори! Но всъщност, най-хубаво би било – това да не се беше случвало!!! Затова след всичките емоции, които преживяхме там от мястото на събитието, ние си тръгнахме убедени, че най-важната битка, е да не допускаме незаконните действия да се случват изобщо, а не да ги спираме след това!
Защото после „възстановяването” е много трудно и всичко това ни струва толкова много - усилия, нерви, пари, но най вече унищожена природа, пропуснати ползи за хората и загубено време за правене на полезни неща!
И вместо послеслов, да напомним, че „Златна перла” е само един пример за незаконно строителство, който след 6 години намери справедливо решение, но друга голяма опасност е на дневен ред. Този път трябва да спрем промените в закона за горите, които могат да доведат до още много "перли" в защитените територии и горите на България! Ще допуснем ли това да ни се случи?

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3369 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Запознат
  2012-05-05 13:29:32

  Виж сега, разбирам, че когато някой изложи ИСТИНАТА, това МНОГО ви боли! Малко ще ти е трудно да разбиеш твърденията ми, защото това е ИСТИНАТА. Попитай лично цитираният от теб служител по време на службата си в ДПП дали някога е съставял актове на нарушители в парка - лесно може да се провери. Попитай също дали заповедта на ДПП по случая е обжалвана във ВАС (била е некадърно смешна) или някоя друга такава. Жалък съм да, щото още има такива загубеняци като мен, дето ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, за да може разни симулиращи дейност и загриженост чиновничета на държавна ясла да цоцат от бюджета!

 2. незапознат
  2012-05-04 15:02:24

  Запознат,
  позволими да разбия на пух и прах твърденията ти: Именно ДПП Странджа първи сигнализираха за незаконния строеж на Златната перла през 2006 г., и служителят на ДПП инж. Иван Камбуров ходеше с риск за живота си да представлява държавата пред престъпниците от Краш 2000.
  Запознат, жалък си... само заради такива като теб държавата ни гние на дъното на ЕС.

 3. Запознат
  2012-04-29 05:41:36

  За да не се случват подобни безобразия е нужно да се осъществява КОНТРОЛНА дейност на територията на парка! Това е основна слабост на парковата дирекция. Проекти, туризъм, едно, друго да, НО ефективен контрол - НИКАКЪВ. Обществена тайна е, че служителите от ДПП Странджа НИКОГА НЕ СА САНКЦИОНИРАЛИ нито един нарушител на парковия режим, въпреки, че са законово задължени да вършат и това! Преди се оправдаваха с тройната коалиция, ама сега, като от 3 години имат пълната подкрепа на управляващите ЗАЩО природния парк е като разграден двор? Не става само с фестивали, трябва да има и компетентни служители, които да контролират парковата територия. Да чакаш някой да пристигне от 70-80 километра, за да санкционира нарушител в парка е повече от нелепо. Щото заповедта за спиране строителството на "Златна Перла", която беше обжалвана на всички инстанции и във ВАС е писана от хора, които дойдоха от 80 км във Варвара. Докато природния парк е безконтролен (и това се прави напълно умишлено) проблеми с незаконното строителство там ВИНАГИ ще има!

OFF

Последно качено » Новини