Календар

'Грийнпийс' поздравява литовците за избора 'НЕ' на ядрената енергетика

'Грийнпийс' поздравява литовците за избора 'НЕ' на ядрената енергетика"Грийнпийс" поздравява литовците за техния силен и ясен глас против развиването на нова ядрена централа на референдума вчера.

"Това е важен знак за целия регион - а именно, че бъдещето е в чистата възобновяема енергия"-каза Ян Хаверкамп, експерт на "Грийнпийс" в областта на ядрената енергия за Централна Европа. "Това е победа за демокрацията, като се има предвид атмосферата на оклеветяване, сплашване и скъпи ядрени PR кампании, които наводниха страната през последните няколко месеца."

В седмиците, довели до референдума, правителството на Литва отказа достъп до страната на хората, поканени да говорят пред Парламента срещу ядрената енергетика. Някои от членовете на Парламента обявиха критиците на ядрената енергетика за предатели и агенти на Русия. Премиерът Андрюс Кубилиус отхвърли исканията на неправителствените организации за по-балансирана дискусия.

"Литовци не само казаха "НЕ" на опасна и скъпа ядрена технология, но също така на остарялата политика, които я поддържа. Новото литовското правителство сега ще трябва да проектира чиста енергийна стратегия, отчитайки, че гражданите искат тя да се основава на енергийна ефективност и чисти, безопасни и надеждни възобновяеми енергийни източници. По този начин Литваможе да създаде надеждни независими енергийни доставки и същевременно да работи срещу изменението на климата", каза Хаверкамп.

"Грийнпийс" призовава България, Беларус, Полша и Русия да последват примера на Литва и да заменят ядрените си планове с истински демократичен процес към сигурно енергийно бъдеще.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2376 посещения

OFF

Последно качено » Новини