Календар

Монсанто не трябва да разширява бизнеса си, разчитайки на публични средства

Монсанто не трябва да разширява  бизнеса си, разчитайки на публични средстваМонсанто, най-големият световен производител на семена и един от най-известните разпространители на ГМО-култури в света, може да получи 40 милиона щатски долара финансова подкрепа чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

През следващия април, ЕБВР ще реши дали да отпусне 40 милиона долара финансова гаранция, покриваща случаите, в които земеделски производители не могат да заплатят семена или агрохимикали, закупени на отложено плащане. Помощта ще бъде предоставена от ЕБВР за договори, сключени от Монсанто със средни и едри земеделски производители и дистрибутори в България, Унгария, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

Американската корпорация Монсанто е световният лидер в производството на семена, четвъртият по големина произвеждител на агрохимикали и попада в класацията Fortune 500.
„Абсолютно безобезобразно е, че ЕБВР планира да използва публични средства, за да подпомогне гигант, вече доминиращ на световните пазари за семена и агрохимикали“. Това коментира Йонут Апостол, координатор за ЕБВР нa CEE Bankwatch Network. „Заявената цел на ЕБВР е да подкрепя частния сектор в страните в преход; по какъв начин предоставянето на средства на една от най-богатите корпорации допринася за това?“, допълва той.
„Още по-тревожно е твърдението на ЕБВР, че подкрепата за Монсанто в региона подслилва хранителната сигурност ”, казва Апостол. „Земеделският модел, развиван през последните десетилетия от тази корпорация, фокусиран върху химикали, монокултури, ГМО* и маргинализация на малките производители е именно това, което вреди на хранителната сигурност в епохата на все по-нестабилните климатични условия.“(2)

Тази седмица CEE Bankwatch, заедно със 156 НПО от целия свят, сред които и ЕС За Земята, изпратиха писмо до ръководството на ЕБВР (3), в което оспорват предложения пакет за финансова помощ на Монсанто. Те призовават банката да преориентира подхода си към хранителната сигурност, като пренасочи своята подкрепата от едрото индустриализирано земеделие към устойчиви, благоприятни за биоразнообразието дребни земеделци. (4)

Финансовата помощ за Монсанто вече е преминала през някои от вътрешните процедури за одобрение на ЕБВР и през април 2013 се очаква крайното решение. То изисква гласуване, включително от страна на представители в банката на САЩ, Авсрталия, Европейските страни и Европейския съюз.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2133 посещения

OFF

Последно качено » Новини