Календар

БФБ подкрепя протестите на местните хора в Странджа срещу плановете за строеж на замърсяващи производства в района на Инеада

БФБ подкрепя протестите на местните хора в Странджа  срещу плановете за строеж на замърсяващи производства в района на ИнеадаБългарска Фондация Биоразнообразие (БФБ) изразява солидарност и подкрепя протеста и притесненията на местните жители в района на Странджа планина от българска и турска страна относно плановете за строеж на ТЕЦ и/или АЕЦ в черноморския град Инеада, лансирани от Правителството на Р Турция и турски бизнесмени.
Така оповестените планове противоречат на досегашните усилия и от двете страни за създаване на Биосферен парк и устойчивото развитие на Странджа, съобразно природните и културните дадености на планината. Природен парк „Странджа” винаги е бил пример за успешно съжителство на човека и природата, за съхранена околна среда, запазени традиции и културно-исторически паметници. БФБ, заедно с Министерството на околната среда и водите, вече няколко години активно работи за създаване на съвременен биосферен парк и за осигуряване на подкрепа от местните хора и институции.

Биосферните паркове са моделни региони за опазване и устойчиво развитие – те са сухоземни или крайбрежни екосистеми, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на ресурсите от човека. Те се номинират от правителството на страната, в която се намират, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи на национално, регионално и международно ниво в рамките на Световната мрежа на биосферни резервати на ЮНЕСКО. България и Турция вече повече от 5 години са заявили на най-високо ниво своето желание да развиват Странджа като територия с потенциал за бъдещ трансграничен биосферен парк.
Повече от 15 години полагаме сериозни усилия в района на Странджа, за да подпомогнем усилията на местните хора да запазят природата и да развиват бизнеси, които са от взаимна полза, и днес заставаме твърдо зад медопроизводителите, рибарите и хотелиерите от района на Царево, Ахтопол, Синеморец и Резово, които се опитват да бранят своята природа и правото си да живеят в чиста околна среда.
Възразяваме обаче срещу политическите опити за изземане на инициативата на местните общности от определени партийни структури, които целят разделяне и противопоставяне и като краен резултат отслабване на спонтанната реакция срещу проектите, противоречащи на местните интереси.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2915 посещения

OFF

Последно качено » Новини