Календар

Поредна лобистка поправка: отпадна задължителното етикетиране на ГМО във фуражите

Поредна лобистка поправка: отпадна задължителното  етикетиране на ГМО във фуражитеС промяна на текста в последния момент и замяната на едно „и“ с „или“ Комисията по земеделие и гори, с председател Десислава Танева, внесе поправка в Закона за фуражите, която на 14.11.2012 г. беше приета без дебат на второ четене в Народното събрание. С нея отпадна задължителното етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

Днес, 28.11.2012 г. ЕС За Земята, ПП Зелените, ОЦОСУР, Екофорум за устойчиво развитие, ФОСЗ, Движение за Хранителна независимост – България изпратиха Отворено писмо до Президента Росен Плевенлиев. С него организациите настояват да бъде наложено вето на така приетия Закон за фуражите (ЗФ).

Мотивите за Отвореното писмо са, че с така гласуваният закон България нарушава Европейското законодателство и по-специално Регламент ЕО 1829/2003 и Регламент ЕО 1830/2003. задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите. Друг аргумент е, че въведената промяна е крачка назад, защото в досега действащия Закон за фуражите е предвидено задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите. В него липсваха единствено сериозни санкции за нарушителите, които да гарантират спазването му.

Според организациите, внесли Отвореното писмо с начина, по който се промени внесеният законопроект е отнета възможността на народните представители да преценят важността и. Бяха заблудени и българските граждани, защото в дните между първо и второ четене чрез медиите те бяха убеждавани, че промените в ЗФ целят да засилят контрола за етикетирането при наличие на ГМО. В публичното пространство бяха коментирани само завишените санкции при нарушения на правилата за етикетиране, а в крайна сметка се оказа, че самите текстове за етикетиране загубиха задължителния си характер. С това се отнема и демократичното право на информиран избор на потребителите, които през последните години активно демонстрираха чрез подписки, становища, протести и др. желанието си ГМО винаги да бъдат етикетирани.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2521 посещения

OFF

Последно качено » Новини