Календар

Антиядрено училище за граждани и политици

Антиядрено училище за граждани и политициЗА ЗЕМЯТА и Грийнпийс предприемат инициатива за обучение на граждани и политици относно рисковете на ядрената енергетика. Тази седмица ще внесем писмо с искане до Председателя на Народното събрание да ни допусне до Парламента всеки петък от сега до края на януари – в битка с времето да осигурим информиран избор на референдума и информиран избор за още по-тежките решения, които ще предполага той.

Евробарометър посочи през 2008 г., че българите са най-зле информирани относно ядрения риск, но декларират едно от най-високите нива на подкрепа за ядрената енергетика в ЕС. Във връзка с предстоящия референдум и отговорните решения, които трябва да се вземат след него, и независимо от изхода му, екоактивисти ще се опитат да проведат серия от ежеседмични обучения за членовете на Народното събрание и Министерски съвет във връзка с рисковете, съпътстващи ядрената енергетика. А кога е най-подходящото време и място за това, когато най-много политици и медии са съсредоточени на едно място – разбира се, преди парламентарния контрол всеки петък.

Идеята е всяка седмица да запознаваме депутати, министри, както и медии и граждани с една кратка тема свързана с ядрената енергетика - ядрени отпадъци, цена на проектите, математически и финансови модели и др. Обученията ще се провеждат всеки петък преди началото на пленарната сесия и парламентарния контрол - от 8:20 до 9:10, в коридорите на НС. Веднага след това ще се провеждат и в градинката зад парламента, за да информираме граждани и медии, които нямат достъп до сградата на Народно събрание.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2120 посещения

OFF

Последно качено » Новини