Календар

'Грийнпийс': Преговорите не отговарят на темпа на изменението на климата

'Грийнпийс': Преговорите не отговарят на темпа на изменението на климата "Грийнпийс" осъди днешните политици след провала на преговорите за климата на ООН в Доха. Въпреки че те се съгласиха за втория период на Протокола от Киото, то споразумението бе оставено с толкова вратички, че ще има малък или никакъв ефект върху въглеродните емисии.

Куми Найду, изпълнителен директор на Greenpeace International, направи следното изявление:
"Ние питаме политиците в Доха: На коя планета сте? Определено не на планетата, където хората умират от бури, наводнения и суши. Нито на планетата, където използването на енергията от възобновяеми източници се разраства бързо и се увеличават ограниченията върху използването на мръсни горива като въглищата. Преговорите в Доха дори не успяха да отговорят на ниските очаквания".

"Решенията, които трябваше да се вземат са спешни, а темпото на напредък е никакво. Неспособността на правителствата да се обединят за справяне с общата заплаха е необяснима и неприемлива. Правителствата поставят националния краткосрочен интерес пред дългосрочното глобално оцеляване. "

"Само преди няколко дни тайфунът Пабло удари Филипините и показа човешката цена на екстремните метеорологични условия. На този фон решението на политиците да не увеличат скоростта или мащаба на усилията за намаляване на емисиите е непростимо. Международният процес куца, докато кризата се ускорява. Но с увеличаване на въздействията от изменението на климата, ще се засили и натискът за сериозно глобално споразумение през 2015 г. ".

Разсъждавайки върху поведението на някои от правителствата, Найду добави:
"Този път Европейският съюз, който обикновено е лидер в борбата с изменението на климата, си тръгна от Доха с мръсни ръце. Поради колективния провал на политическа смелост, европейските правителства избраха да застанат на страната на Полша, която поиска право да задържи кредитите си от Протокола от Киото, отпуснати за тях през 1990. Европа също така отказва да надхвърли целта си за намаляване на емисиите с 20% - което всъщност едва ще намали днешните нива на емисии.”

"САЩ остава извън Протокола от Киото, като делегация им дойде в Доха и веднага се впусна да блокира напредъка на почти всеки фронт. Въпреки опустошаването от урагана Санди и социологическите проучвания, показващи подкрепата на мнозинството за амбициозни климатични политики, екипът на Обама не показа никакво подобрение от предишните срещи. Със субсидиите за износ на изкопаеми горива, които обезсмислят вътрешното намаляване на емисии, наследството на президента Обама може да се окаже не е по-добро от това на предшественика му.”

"Правителствата ще е добре да вземат пример от Доминиканската република, която, въпреки че има само част от богатството на индустриализираните страни, в Доха се ангажира да намали емисиите си с 25% до 2030 г. със собствени средства."

"В последния ден на преговорите „Грийнпийс" обяви, че техният кораб „Есперанса” напуска пристанището на Манила, за да помогне на хуманитарната криза в Минданао. „Есперанса” спира за момента работата си по защита на океаните и вместо това ще прави спешни доставки и ще работи с местните агенции за помощи. Това е солидарността, която трябва да доминира на климатичните преговори в Доха по време на криза, и не пасивност, безплодни преговори и много "въздух". "

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2169 посещения

OFF

Последно качено » Новини