Календар

Първата книжка за деца за биоградинарство

Първата книжка за деца за биоградинарствоИзлезе от печат първата книжка на български език за биоградинарство за деца. Книжката „С децата в биоградината“ е предназначена за деца на възраст от 5 до 10-11 години и е издадена от Сдружение АГРОЛИНК. За първи път децата в България ще има възможност да научат на достъпен за тях език какво е биоградина, както и как се отглеждат в нея зеленчуци, плодове и цветя. По един пълен с фантазия, жив и образен начин, д-р инж. Светла Николова – радетел на биопроизводството в България и самата тя градинар, разказва на децата как може с малки стъпки да се направят чудеса в градината: от вкусните зеленчукови лехи или многоцветното великолепие на цветята, до любопитната експедиция в света на дивия животински свят.

Героите в книжката Ани и нейният приятел, червейчето Работливко, ни развеждат в градината с вкусни биозеленчуци и плодове. Книжката за малкия градинар приканва децата и техните родители към едно съвместно пътуване и опит в света на природата. Всяка страница от книжката разказва за важните неща в биоградинарството – опазването на земята, грижата за живи същества и постигането на хармония. Изпълнените с любов рисунки на Павлина Отова и креативните идеи вдъхновяват за създаването на малки и големи биоградинки. „Ако децата сега се научат да обичат земята, няма да има нужда след това да я спасяват“ е посланието на книжката.

„В градината е много хубаво, ако се грижим с любов към растенията и когато знаем и разбираме какво правим. Това научихме, докато работихме заедно с децата от дома в Драгалевци и от училището за деца с увреден слух - София. Заедно с тях направихме биоградинки, в които отгледахме различни зеленчуци, цветя и билки. След това готвихме вкусни ястия, играхме танци на плодородието и се забавлявахме“ каза Драгомир Захариев от АГРОЛИНК.

„Приехме да сме партньор на Сдружение АГРОЛИНК, защото искаме нашите възпитаници да получат нови познания и да са отворени към добрите неща, каквото е биоградинарството. Ще продължим да работим в биоградината“ е мнението на г-жа Джонгарска, директор на училището за деца с увреден слух „Дечо Денев“.

Сдружение АГРОЛИНК стартира и интернет страница с уроци за деца и родители за това как се правят биоградинки: www.biogradinka.agrolink.org.

Издаването на книжката стана благодарение на подкрепата на програмата М-Тел ЕKO Грант, финансирана от Мобилтел с професионалното съдействие на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

Книжката се продава в биомагазини и книжарници в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич. Със закупуването на книжката ще се подпомогне поддържането на градинката в училището за деца с увреден слух – София и изграждането на нови биоградинки в България. По този начин се подпомага създаването на осъзнато отношение към производството на храна, здравето и Земята, която ни храни.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2446 посещения

OFF

Последно качено » Новини