Календар

Европейският парламент гласува за щателното преразглеждане на рибарската политика

Европейският парламент гласува за щателното преразглеждане на рибарската политикаСтрасбург, 6 февруари 2013 г. - Историческо гласуване в Европейския парламент днес в Страсбург приближи перспективата за възстановяването на рибните запаси в Европа с една стъпка напред, заявиха от "Грийнпийс".

"Този вот е важен сигнал за прекратяването на прекомерния риболов и е доказателство за решимостта на парламента да защитава публичния интерес. Националните правителства, които стоят на пътя на реформата, като Испания и Франция, ще открият, че все по-трудно ще работят за интересите на шепа мощни компании, без дългосрочна мисъл за състоянието на океаните или за поминъка на по-голямата част на рибарите" заяви Саскиа Ричарц от офиса на организацията в Брюксел.

Членовете на Европейския парламент подкрепиха мерки за намаляване на натиска от риболова до 2015 г., за да се позволи на рибните запаси да се възстановят до устойчиви нива. Одобрени бяха и политики с цел размера на риболовен флот на ЕС да бъде в съответствие с наличието на риба в морето, както и за насърчаване на дребно-мащабния риболов с по-ниско въздействие. Гласуването подкрепи и мерки за елиминирането на разточителната практика на изхвърлянето на прилова (нежелана риба, която се изхвърля от борда мъртва или умираща). Парламентът одобри също така правила, които да забраняват на флота на ЕС да извършва свръхриболов във водите на чужди държави.

Днешният вот е първият път, в който гласът на Европейския парламент натежа в законодателния процес на реформа на ЕС в областта на рибарството, след като той получи нови правомощия като съ-законодател по силата на Договора от Лисабон през 2009 г. Ирландското председателство на ЕС обеща да приключи преговорите относно реформата на Общата рибарска политика до юни. След десетилетия на свръхулов, подхранвани от напомпан и силно субсидиран риболовен флот в ЕС, сега са основните пречки пред цялостна реформа в областта на рибарството са страните с индустриална флота като Франция и Испания.

Текущата политика в областта на рибарството благоприятства разрушителни, мащабни риболовни дейности и е довела до неустойчив растеж в риболовния капацитет на флотата на ЕС, което от своя страна подхранва прекомерния риболов. Докато най-мощните кораби ловят повече риба, малки риболовни кораби (около 12 метра или по-малко) съставляват около 80% от европейския риболовен сектор [1] и обикновено причиняват по-малко вреда за морската среда. През ноември 2012 г., дребно-мащабни рибари от цяла Европа подписаха съвместен призив декларация за справедлива реформа на Общата рибарска политика [2].

Бележки:
[1] Факти и цифри за Общата политика в областта на рибарството 2012, Европейска комисия
[2] https://docs.google.com/file/d/0BzJMQ8kN2XRLWXUzVXpocDkzeXc/edit (на английски)

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2218 посещения

OFF

Последно качено » Новини