Календар

„Мисли велосипедно“: за първи път в Русе

„Мисли велосипедно“: за първи път в РусеТехническите параметри за изграждане на велосипедна инфраструктура и конкретни примери и решения за Русе ще бъдат обсъждани на 29 март на първото по рода си в града работно ателие „Мисли велосипедно“. Събитието ще бъде предшествано на 28 март от велоразходка в града и дискусия „ Велосипедът – транспорт на бъдещето“.

Предвижда се „Мисли велосипедно“ да бъде открито от кмета на Русе Пламен Стоилов и заместник-посланика на Холандия г-жа Рини Бус. Сред участниците са архитекти, урбанисти, общински съветници, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение. Те ще бъдат запознати с холандския опит за устойчива мобилност и превръщането на колелото в масово транспортна средство: обрат, който Холандия е постигнала през 70-те години на миналия век.

Географските дадености на Русе го правят изключително благоприятен за велосипеден транспорт, но в момента има две велосипедни очертания с дължина около 2 км., обяснява Ростислав Кандиларов от сдружение „Вело-Русе“. В рамките на проект за Интегриран градски транспорт се предвиждат 14 км нови велосипедни алеи в рамките на следващите четири години, първи етап от реализирането на цялостна веломрежав Русе. Макар градът да няма все още специализирана велоинфраструктура, има много велосипедисти – хора на средна възраст, които ползват велосипеда като превозно средство, както и младежи, които карат предимно за отмора и забавление. „Вело-Русе“, което обединява над 50 велоентуиасти, е едно от най-активните велосдружения в страната. Велорусенци партнират на Общината по велосипедните въпроси и участват активно на експертно ниво в комисии и работни групи, когато се обсъждат теми за устойчив транспорт. Ден за ходене на училище и работа с колело; Европейска седмица на мобилността; велопоходи и шествия в града по различни поводи са една малка част от велосипедните събития, организирани от „Вело-Русе“. През декември миналата година русенци за първи път се включиха в инициативата „Коледа на колела“.

„Смятаме, че в Русе трябва да се обърне сериозно внимание на устойчивия транспорт, като се анализират много внимателно възможностите, които предоставя придвижването с велосипед. Градът може драстично да намали замърсяването (прахово и шумово) през топлите месеци, ако повече хора започнат да използват колелото като транспортно средство. Би било добре в Община Русе да се създаде специално звено, което да припознае велосипедния транспорт като своя задача и да има поне един експерт, който активно да работи в тази посока“, разказва Ростислав Кандиларов от „Вело-Русе“. Това се очаква да са теми, които да бъдат засегнати в дискусиите по време на работното ателие „Мисли велосипедно“.

„Мисли велосипедно“ (Think-Bike) в Русе е вторият от поредицата семинари, част от българско-холандската инициатива Bike `em all (Всички на колело) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Първият семинар се състоя в началото на февруари в София с основни лектори експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy). Следващото ателие „Мисли велосипедно“ е планирано в Момчилград в края на месец май.

Работните ателиета „Мисли велосипедно“ са организирани от Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество. Екипът, който организира „Мисли велосипедно“, е отворен за организирането им и в други градове на страната, където властите и организации на велоентусиастите имат интерес и желание да мислят и да започнат да действат велосипедно.

Bike `em all (Всички на колело) организира в София всеки месец велосъбития с елемент на изненада, а през април планира първия за българската столица Оранжев велотур. Предвидени са и лекции по пътна безопасност за ученици.

Bike `em all е финансиран от Холандското посолство в България.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2637 посещения

OFF

Последно качено » Новини