Календар

Екоминистерството и „Юлен“ в синхрон работят за разширяване на концесията в Национален парк Пирин

Екоминистерството и „Юлен“ в синхрон работят за разширяване на концесията в Национален парк ПиринНа открито заседание пред петчленен състав на Върховния административен съд тази сутрин се гледа дело №3290/2013 срещу строителството на нов ски лифт в местността Платото в Национален парк Пирин, заведено от организация от коалицията „За да остане природа в България“.

Делото е ключово с оглед на разгорилия се конфликт и множеството нарушения в концесията за ски зона Банско. То ще създаде прецедент, тъй като от изхода му зависи как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.

На заседанието юристконсултът на Министерството на околната среда и водите прие дословно тезите на „Юлен“ и най-скандално заяви пред съда, че концесионерът има право на стопанска експлоатация и строителство върху цялата територия на териториално-устройствения план (ТУП) на ски зона Банско, който възлиза на площ от 1474,62 ха.

Това некомпетентно твърдение е в рязко противоречие с концесионния договор, който ограничава площта за стопанска експлоатация и застрояване до 99,55 ха. Де факто това ще позволи да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Това разобличава заявената позиция от новия служебен министър Юлиан Попов в защита на държавния и обществен интерес и природата на Пирин.

Според природозащитниците пледирането на МОСВ пред съда представляват официално признание на екоминистерството, че подкрепят претенциите на концесионера „Юлен“ да експлоатира и застроява многократно по-голяма площ от Национален парк Пирин - площ, за която не заплаща и в която сечта и строителството са забранени.

Така се предрешава делото, което ще послужи за прецедент за „Юлен“ АД и ще оголи защитата не само на Пирин, но и на всички други защитени територии и градски паркове. От тезата на министерството следва, че не е нужно да се променя дори Плана за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши сечта и строителството, защото планът няма предимство пред териториално-устройствения план на ски зона Банско.

За сравнение, пледирането на Върховна администратина прокуратура по делото бе изцяло в защита на публичната собственост и обществения интерес. Административният прокурор обоснова противоречието на новия строеж със закона, плана за управление и надхвърлянето на разрешената площ по концесионния договор като призова съда да признае строежа за незаконосъобразен.

Коалицията "За да остане природа в България" счита, че министър Юлиан Попов продължава да защитава застрояването на Национален парк Пирин, разрешено от министрите Нона Караджова и Евдокия Манева. Екоминистерството и „Юлен“ са на една позиция на това скандално и прецедентно дело. Вчерашната среща за Пирин, организирана от екоминистерството, също потвърди това впечатление.

Коалицията „За да остане природа в България“ очаква министър Юлиан Попов незабавно да промени тезата на МОСВ пред Върховния съд по делото, както и незабавно да отмени решението на предшественичката си Нона Караджова за промени в плана за управление на Национален парк Пирин.

Само така той може да разсее основателните съмнения, че изначало е назначен да защитава икономически и монополни интереси, както и да възстанови доверието към него. Природозащитниците напомнят на министър Попов, че неговото министерство има функцията да защитава природата и публичната собственост в интерес на обществото. За мнозинството граждани на България случаят Пирин е тест за моралните и професионални качества на един министър.

Допълнителна информация:

- Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2001 г., където са упоменати къде точно са 99,55 ха от концесията е на
http://forthenature.org/upload/documents/2011/04/TUP-Cast-Aktualz-04-1.pdf Обърнете внимание на площите в таблицата долу ляво, "Баланс на територията":
8 СКИ СЪОРЪЖЕНИЯ 15.39 ха
9 СКИ ПИСТИ АЛПИСКИ ДИСЦИПЛ. 80.67 ха
10 СКИ ПИСТИ ЗА БЕГ. ДИСЦИПЛ. 4.25 ха

Общата площ на тези три графи ви дава 100.31 ха, в коите се вмества концесионната площ от 99.55 ха по чл.1.1. от договора, в която влизат съоръженията по Приложение 1 от договора, като се извадят съоръженията към сградите по Приложение 2 от договора.


- Публични анализи, документи и решения на компетентните органи, които предполагат наличието на сериозни нарушения по прилагането на концесионния договор за ски зона Банско и позицията на коалицията за днешната среща

- Съоръжението, предмет на съдебния спор, беше построено през 2011 г. Съдебната експертиза вече доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера „Юлен“ АД извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк Пирин.

Въпреки това, през януари 2013 г. тричленен състав на Върховния административен съд пренебрегна експертизата и възприе позицията на концесионера „Юлен“, че ново застрояване със ски съоръжения е допустимо върху цялата територия на териториално-устройствения план на ски зона Банско, която е над 14 пъти по-голяма от площта на концесията.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3272 посещения 1 коментара

Коментари

 1. Кобург Велчев
  2013-04-12 17:08:30

  Изборен сценарий с ДВА „Отечествени Фронта” !!!!!
  Първият е създаден отдавна от старите БКП-комунистически лидери. Това е вече изпитаното ОФ на коалицията БСП-ДПС-НДСВ. Защо и НДСВ ??? Нали точно червената мафия върна Симеон Кобурготски у нас, за да бъде свалено правителството на ОДС-Костов от власт. И да започне РЕставрацията на комунизЪма. На Симеон му бе платено с пари и имоти. Товариш „цар” си изпълни задачата и възстанови властта на червените барони, раздаде имоти, предприятия и концесии на всички, които го върнаха в България. Сега НДСВ крета, но потенциално и особено икономически то присъства в ОФ-то на червената олигархия. Все така НЕдосегаема.
  Второто ОФ е в процес на сформиране. В центъра е червената мутро-мафия. ГЕРБавата групировка си създава присъдружни партийки и кръгове, с които да може отново да ни управлява и скубе. По ИПОНски. С изнудвания, „проекти” и пари. Другарят-мутра Бойко Борисов не закача топ-мафията, дори й слугува, но в същото време се бори с всички възможни средства с партиите и личностите, които могат да му попречат. Във второто ОФ ще участват : ГЕРБ, АТАКА и евентуално РЗС/Марешки, ако влязат в парламента. Очевидно Яне Янев бе не само сплашен /помним какъв анти-ГЕРБав активист беше/, но му е било обещано и „светло бъдеще”. На мутро-ординарец......
  Двете ОФ-та ще ни баламосват и театрално ще враждуват помежду си. Целта е взаимно да си прехвърлят официалната власт /нещо като тандема Путин-Медведев/, а в същото време ще работят с общи интереси във всички области - икономически, политически и регионални. И двете имат общ генезис : произхождат от червеното котило на БКП-ДС.
  Засега само движението на Миглена Кунева дава някаква надеждица, че ще има кой да се противопостави на политическите модели на червената мафия. Чрез някакво по-сериозно участие в Парламента. Защото другите – ДСБ и СДС се самоунищожиха. Станаха незначителни, за съжаление, маргинализирани и деформирани като структури, за да могат, освен с думи, да направят опит за промяна на мафиотско-олигархичния модел на управление на Червената мафия.
  Гореизложеният сценарий е в ход на реализация и спасение няма отникъде. „Новият” ГЕРБав изборен Кодекс и последните промени в него затвърждават схемата. Всичко е предопределено. Пари, власт и принуда движат „конкуренцията”. Вижда се кого канят медиите на сцената като „борци” за бъдещото управление на страната: БСП, ГЕРБ, Атака-Волен Сидеров или РЗС-Яни Янев. Като след поръчка с авансово заплащане. Създава се чувството за предизвестен двубой. Останалите сериозни кандидати, а има такива, като че ли са за фон, в мизансцена, или забелязвани предимно в кулоарите.
  Ще разрушим ли този черен сценарий надвиснал над Родината ??? Зависи от нас и най-вече от това как ще гласуваме на изборите !!!

OFF

Последно качено » Новини