Календар

Ще изчезнат ли частните градини и старите сортове зеленчуци и плодове?

Ще изчезнат ли частните градини и старите сортове зеленчуци и плодове?София, 25 април 2013 г. Европейската комисия има прозрачни планове за намаляване на агро-биоразнообразието, заличаване на старите сортове зеленчуци, плодове и житни култури. Това може да се случи ако до 6 май Европейските комисари не възразят срещу направеното предложение от Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ (SANCO), предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Въвеждането на предложените промени в законодателството за семената и посадъчния материал е свързано със:

- Задължителна регистрация и сертификация на всички сортове, включително и стари сортове, които в момента се пазят само от дребни производители и частни стопани.
- Процедурите по регистрация са сложни и финансови невъзможни за дребните земеделски производители и дребни градинари.
- Замяна на досегашните директиви, които позволяват всяка страна да определя свои национални приоритети с въвеждането на нов общ регламент, който е задължителен за целия ЕС.

Тези промени ще:
- Направят невъзможна свободната размяна на семена между любители градинари, дребни и средни семепроизводители, включително и био;
- Обрекат голяма част от местните и старите сортове растения на изчезване, защото регистрацията им ще бъде изключително затруднена, а ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят;
- Прекратят възможността за национални изключения в законодателството за семената, защото регламентът е задължителен за всички страни от ЕС;
- Облагодетелстват големите компании за семена, защото само техните продукти ще могат да покрият предвидените тестове за различимост, еднаквост и стабилност.

„Ще се загубят всички стари сортове, а заедно с тях и местните вкусове и аромати, културните традиции, свързани с храната и нейното производство. Постепенната унификация ще напълни още повече пазарите с евтини и безвкусни хранителни продукти от хибридни семена“, обясни Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК и представител на Коалиция „За да остане природа в България“.

Потребителите ще загубят правото си на избор какво да сложат на масата си. Ще се загубят стари, изконни сортове като лимец, български сортове домати, зеленчуци и плодове. Размяната на семена между земеделски производители ще бъде криминализирана. Зеленчуците от селата ще изчезнат и селските райони ще се обезлюдят още повече.

Ползите ще бъдат единствено за големите агро-индустриални концерни. В момента 75% от производството на семена в света се държи от 10 компании. Новите законодателни промени ще влошат още повече ситуацията.

В момента законодателната инициатива е в начална фаза. Европейските комисари могат да отхвърлят промените, затова коалицията „За да остане природа в България“ изпрати спешно писмо до българския комисар Кристалина Георгиева.

Законодателните промени на Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ (SANCO) не се подкрепят от Главните дирекции „Земеделие“ и „Околна среда“. Не се подкрепят и от австрийския министър на земеделието.„Дребните фермери трябва да бъдат изключени от изискванията за оторизиране. Градинарите и земеделските стопани, които поддържат агро-биоразнообразието трябва да могат да го правят и за вбъдеще“, каза федералният министър на земеделието на Германия Илзе Айгнер. [2]

Семената са живот. С предложението за санитарни изисквания за растенията Европейската комисия ще ограничи живото разнообразие на растителните видове.

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява българското правителство и Европейският комисар г-жа Кристалина Георгиева да защитят правата на българските фермери, както и потребителите на правото на избор за добра храна, за опазване на българското културно наследство, свързано с агро-биоразнообразието и изконни традиции.

За контакти:
Д-р инж. Светла Николова, Председател на Сдружение АГРОЛИНК, тел. +359 888359239, svetla.nikolova@agrolink.org

[1]Draft(Nov.2012): http://www.seed-sovereignty.org/PDF/EU_Comm_Draft_on_plant_reprodutive_material.pdf
[2] http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/landwirtschaft-aigner-lehnt-saatgut-plaene-der-eu-ab/8113362.html

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

17169 посещения 18 коментара

Коментари

 1. selsko 4ado
  2013-05-02 14:47:29

  ха да видим кой ще следи всяка една баба да не даде на друга баба семе от сорта "една баба ми го даде и каза, че много връзва" :))))) Ако ще и да я решат тази глупост - в двора ми няма да им позволя да влезнат и да ми гледат зеленчуците, а кой ще ги тества какви са, и според това излиза, че трябва да пазим документация от къде и как сме се сдобили със семената. Че тя баба ми забравя къде си е оставила семената, та камо ли да помни и за документите им. А в коя лаборатория ще се тества ДНК на културата на всеки един селянин, който примерно е "под подозрение" :)??? Че аз не съм сигурна дали има къде да се тестват и за нитрати и пестициди, камо ли за ДНК-то. Що не вземат да се погрижат да не ни тъпчат само с пестициди и торове, защото само това ядем от вносните боклуци, а забравих и за ГМО-тата. Страх ме е да купувам от пазара вече, че всички зеленчуци, що са внос, миришат на БЛАТО и са като пластмасови... Как можем да се противопоставим на тази простотия!?

 2. Дамата в черно
  2013-05-01 15:40:35

  А защо изобщо искат такава промяна? Целта каква е? Кое им пречи? Какво ги притеснява? Или Монсанто са си платили пак?

 3. ez
  2013-04-30 00:49:03

  Ами тези стари сортове не са лабораторно тествани и следователно са потенциално опасни за отглеждане и консумация. За сравнение, всички генно-модифицирани сортове са минали строги лабораторни изследвания и са "доказано годни" за употреба от "реномирани" сертифициращи органи. Всичко друго съвсем естествено е "негодно" и "опасно" до доказване на противното, въпреки че поколения наред градинари са го култивирали (те са били невежи).

  Същевременно, с отварянето на границите на Съюза за вноса на американски храни и суровини, много от които лабораторно-модифицирани и тествани (върху американците), ЕС се грижи неговите граждани да имат свобода и избор в това какво ще консумират и отглеждат, както подобава на свободни хора. В крайна сметка името Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ не е случайно.

  Определено има над какво да се размишлява...

 4. wegetarianesa
  2013-04-29 15:27:34

  няма да стане това са глупости.кой ще ми забрани каво да сея и ям.

 5. ...
  2013-04-29 15:26:19

  Коментарът е премахнат

 6. ...
  2013-04-29 15:25:23

  Коментарът е премахнат

 7. неЗнайко
  2013-04-29 09:07:33

  Абе трудно ще забранят на птиците да ядат каквото те си поискат и да го разсаждат (както евродупедатите пишат закони) - като дрискат :)

 8. ибан
  2013-04-28 22:58:13

  това не е възможно...просто не е

 9. ...
  2013-04-28 22:35:58

  Коментарът е премахнат

 10. Dido
  2013-04-28 00:08:16

  Айде сега да сравним \\\"тъмното\\\" соц. минало и \\\"светлото\\\" юдо-корпоративно бъдеще!!!
  Явно разлика няма,просто методите са префинени...да живее юдоглобализма...честито на будалите.

 11. Dido
  2013-04-28 00:06:55

  Айде сега да сравним \\\"тъмното\\\" соц. минало и \\\"светлото\\\" юдо-корпоративно бъдеще!!!
  Явно разлика няма,просто методите са префинени...да живее юдоглобализма...честито на будалите.

 12. ...
  2013-04-28 00:06:33

  Коментарът е премахнат

 13. Бойко Жотев
  2013-04-27 23:29:07

  Това е поредната евроидиотщина,целяща прокарване на нечии интереси.И защо тоя ЕС си въобразява,че може да контролира живота ни-ние сме свободни хора!

 14. Kiki
  2013-04-27 21:39:21

  Това трябва да бъде спряно!!!

 15. nIKI
  2013-04-27 21:30:42

  Няма какво да се заблуждаваме, цялата работа идва от лобистки интереси относно американската корпорация Монсанто.Тя си е поставила за задача да контролира световния пазара, като по този начин ще зароби света, да и копуват семенат за различните посеви.Защото е създала хибриди,които могат да бъдат засявани еднократно.Така,че семената от тия хибриди,, няма да могат да бъдат използвани от селскостопанските производители.Ето един от начините за ново поредно зарнбоване на хората по света.Защото така, тя ще определя цените на тия семена.За това хнората в Европа трябва да се противопоставят на тия абсурдни замисли. м

 16. sasho
  2013-04-27 19:25:56

  mogasamo da impokaja finger-a

 17. Martin
  2013-04-26 21:38:08

  abe kva e taia gluposti be, pisnami ot vashia kontrolll, Toia evropeiski ...... napravo otka4am ve4e da ima negovite prekrasni strani, no te prekalqvat : (

 18. Илия Цонев
  2013-04-26 19:51:12

  Считам, че трябва с всички сили да се противопоставим на това намерение. Това е нарушаване на биоразнообразието с псевдозакони - това са норми, които противоречат на природата. И без друго непрекъснато изчезват от Земята различни растения и животни. Като започнем да ги унищожаваме нарочно, това вече е безумие. Страната ни има Закон за биоразнообразието. НЕ на тази норма измислена в ЕС.

OFF

Последно качено » Новини