Календар

„Грийнпийс“ изобличи производителя на пестициди “Синджента” в пагубно влияние върху пчелните популации

„Грийнпийс“ изобличи производителя на пестициди “Синджента” в пагубно влияние върху пчелните популацииОрганизацията „Грийнпийс” предупреди акционерите на „Синджента” - компанията за производство на пестициди, че с продукцията си сериозно застрашава и предизвиква спад на пчелните популации в световен мащаб. Това се случи на годишната среща на „Синджента” в Базел, Швейцария.

Унищожителният пестицид на „Синджента” тиаметоксам е свързван с намаляването на пчелите. Активисти и пчелари извършиха мирна демонстрация по време на годишната среща на акционерите, докато представители на „Грийнпийс” и Европейската координация на пчеларите [1] отправиха въпроси към компанията относно финансовия риск, както и риска за репутацията на компанията при евентуална забрана за използване на пестицидите.
Без пчелите и тяхното естествено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати. Миналият месец Европейската комисия отправи предложение за забрана за пестицидите, които убиват пчелите, произвеждани от компании като „Синджента” и „Байер”.
„По-малко от седмица преди гласуването на ЕС за забрана на три от най-опасните пестициди, убиващи пчелите, „Грийнпийс” пита докога „Синджента” ще отрича научните доказателства, показващи, че нейните продукти са свързани с глобалния спад на пчелните популации“ казва Матиас Вютрих, кампейнър по екологично земеделие в Швейцария, който води проекта за пчелите в „Грийнпийс” на европейско ниво. „Докато мултинационални земеделски корпорации като „Синджента” и „Байер” се интересуват единствено от печалбата, тейните пестициди, излагат пчелите и други опрашители на риск.“
В понеделник, 29ти април страните-членки на ЕС ще гласуват за втори път предложението на еврокомисията да забрани три неоникотинови пестицида (тиаметоксам на „Синджента”, клотианидин и имидаклоприд на „Байер”). Мнозинството от страните подкрепиха забраната на предишното гласуване на 15 март, но не можаха да постигнат необходимото мнозинство [2]. Ако не бъде постигнато мнозинство от гласуването на страните-членки, Еврокомисията има правото да наложи забрана, която да влезе в сила най-рано през юли 2013 година. Пестицидната индустрия започна яростна кампания[3], за да избегне забраната и запази печалбите си за сметка на пчелите.
Франческо Панела, говорител на Европейската координация на пчеларите, който присъства на срещата на „Синджента” с „Грийнпийс”, каза: „Тази забрана би могла да бъде стъпка в правилната посока за спасяване на пчелите ни, както и да осигури добра храна и добри фермерски практики в Европа. Неоникотиноидите са отровни за околната среда и в дългосрочен аскепт причиняват замърсявания на водата и почвата. Тяхната широка употреба, комбинирана с изключителния им невротоксичен ефект, допринася в голяма степен за драматичното отслабване и спад в популациите на пчелите и много други важни опрашители.
Най-новият доклад на „Грийнпийс”, „Пчелите намаляват“[4], показва, че намаляването им е в резултат от много фактори, включващи климатичните промени, болести и паразити, но голям ефект оказват също и индустриалните земеделски практики. Научни доказателства подчертават смъртоносната роля на някои пестициди, включително убиващите неоникотиноиди, продавани от „Байер” и „Синджента”. Докладът идентифицира приоритетно седем пестицида, които трябва да бъдат забранени, заради токсичния им ефект върху пчелите. Списъкът включва имидаклоприд и клотианидин на Байер, тиаметоксам на Синджента, фипронил и хлорпирифос на БАСФ, както и циперметрин и делтаметрин, произвеждани от други компании. Елиминирането на тези убийци на пчели е само първата стъпка към запазването на пчелите и земеделието в Европа. Единственото дългосрочно решение е смяна на интензивното химическо земеделие с екологични фермерски практики.
На 17 април активисти от „Грийнпийс” разгънаха огромен банер от централния офис на базираната в Швейцария Синджента, водещата световна компания, произвеждаща пестициди, с посланието: „Пестицидите на Синджента убиват пчели“[5].

За контакти: Деница Петрова, 02 943 1123, 0889/880-908, denitza.petrova@greenpeace.org
Бележки:
[1] http://bee-life.eu/en/who/
Европейска координация на пчеларите е техническа група, съставена от професионалисти от пчеларския сектор от различни страни от ЕС.
[2] За забраната: Швеция, Словения, Полша, Холандия, Люксембург, Франция, Испания, Дания, Кипър, Белгия, Италия, Латвия, Малта
Против забраната: Словакия, Румъния, Португалия, Австрия, Гърция, Литва, Ирландия, Унгария, Чехия
Въздържали се: Великобритания, Финландия, Естония, Германия, България
[3] Лични писма разкриват яростното лобиране на „Синджента” и „Байер” срещу мерките на ЕС за запазване на пчелите: http://corporateeurope.org/publications/pesticides-against-pollinators
[4] “Пчелите намаляват–обзор на факторите, които излагат опрашителите земеделието в Европа на риск“, технически доклад на изследователските лаборатории на “Грийнпийс”, април 2013г. Може да бъде свален от: bees-decline.org

[5] http://www.greenpeace.org/switzerland/de/News_Stories/Newsblog/bienenschuetzerinnen-und-bienenschuetzer-klag/blog/44760/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2619 посещения

OFF

Последно качено » Новини