Календар

Частична забрана на пестицидите, убиващи пчелите, бе подкрепена от мнозинството страни-членки

Частична забрана на пестицидите,  убиващи пчелите, бе подкрепена от мнозинството страни-членкиГрийнпийс” приветства резултата от гласуването, но напомня, че това са само първите стъпки към възстановяването на пчелните популации.

Ясно мнозинство от страните от ЕС подкрепи предложението на Европейската комисия за временна забрана на три пестицида, за които има научни доказателства, че вредят на пчелите: имидаклоприд и клотианидин, произвеждани от „Байер” и тиаметоксам на „Синджента”.

"Днешният вот показва пределно ясно, че има непреодолима научна, политическа и обществена подкрепа за тази забрана. Страните, противопоставящи се на забраната, се провалиха. Сега Еврокомисията трябва да си извади единственото възможно заключение и незабавно да спре употребата на тези пестициди като първа стъпка за защита на европейското производство на храна и екосистемите. Всяко по-нататъшно забавяне би означавало поддаване на лобито на „Байер” и „Синджента”, заяви Марко Контиеро, европейският координатор на „Грийнпийс” по темата земеделие.

И трите пестицида са неоникотиноиди – пестициди, с които семената се третират преди сеене, добавят се в почвата или с тях се пръскат растенията.

В научния доклад на Европейския орган за безопасност на храните, публикуван по-рано тази година и предизвикал предложението на комисията, беше отбелязано, че неоникотиноидите излагат пчелите на „много остър риск“[1]. В друго научно изследване дори ниските дози неоникотиноиди се свързват с неврологични и други физиологични вреди, нарушени модели за събиране на храна и увреждане имунната система на пчелите [2]. Наскоро и Европейската агенция за околна среда публикува доклад, който предупреждава за последиците от бездействието по въпроса с тези пестициди [3].
Без да обръщат внимание на научните доказателства за токсичността на тези пестициди, компании като „Байер” и „Синджента” водят активни PR кампании, опитвайки се да отложат забраната [4]. Други пестициди, произвеждани от тези и други компании, също представляват сериозна заплаха както за пчелите, така и за други опрашители. Скорошният доклад на „Грийнпийс” „Пчелите намаляват“ идентифицира седем пестицида, произвеждани от „Синджента”, „Байер”, „БАСФ” и други компании, с пагубно влияние върху пчелите, три от които са неоникотиноиди [5]. „Грийнпийс” води кампания за премахване на тези пестициди от пазара като първа ключова стъпка за преминаване на Европа от интензивно химическо земеделие към екологично такова.

Частични забрани на неониконоидите има вече в Италия, Франция, Германия и Словения без значителни негативни последици върху земеделската продукция.

" Спадът в популациите на пчелите е една от най-видимите последици от провалилия се модел на промишлено земеделие, замърсяващо околната среда и унищожаващо естествения съюзник на земеделските производители – опрашителите. Европейските политици трябва да пренасочат финансирането от интензивното химическо земеделие към екологичното такова.", заяви европейският координатор на кампанията за пчелите Матиас Вютрих.


Бележки:
[1] European Food Safety Authority, ‘EFSA identifies risks to bees from neonicotinoids, January 2013.
[2] Science: Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production, A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees; Nature: Combined pesticide exposure severely affects individual- and colony-level traits in bees.
[3] European Environment Agency, January 2013 , Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation II, Chapter 16, Seed‑dressing systemic insecticides and honeybees.
[4] Corporate Europe Observatory, Pesticides against pollinators; ‘Private letters reveal Syngenta and Bayer’s furious lobbying against EU measures to save bees’, 11 April 2013.
[5] Greenpeace Science Unit, April 2013, Bees in Decline.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1985 посещения

OFF

Последно качено » Новини