Календар

Грийнпийс блокира испанското министерството по рибарство – с искане министъра да спре да потапя бъдещето на риболова в Европа

Грийнпийс блокира испанското министерството по рибарство – с искане министъра да спре да потапя бъдещето на риболова в ЕвропаИспанският министър , отговарящ за риболова Ариас Каньете блокира всяко европейско споразумение, което би гарантирало бъдещето на океаните и на рибарите

Активисти на „Грийнпийс” поставиха малка рибарска лодка на главния вход на министерството по земеделие и околна среда в Мадрид. Акцията е насочена към испанския министър Каньете, който не защитава интересите на дребномащабните рибари, въпреки че те представляват 80% от испанската риболовна флота. В същото време Испания блокира всички усилия на страните-членки и на Европейския Парламент да достигнат до смислено споразумение за реформата на Общата рибарска политика.

Активисти на Грийнпийс поставиха истинска 7-метрова лодка на входа на министерството, като същевременно разпънаха банер с посланието: „Каньете, не потапяй рибарството” и „ Бъдещето е на устойчивото рибарство”.

„Устойчивото рибарство трябва да бъде в сърцето на реформата на Общата рибарска политика”, заяви Селия Охеда от испанския офис на Грийнпийс. „Рибните запаси на Европа са преексплоатирани, съответно именно дребномащабните рибари, които имат по-ниско въздействия върху морето, трябва да получават подкрепа.”

Общата рибарска политика е регламентът, който определя къде, как и колко риба може да се лови в европейските морета. Тя се ревизира само веднъж на всеки 10 години.

В момента Общата рибарска политика се разглежда от Съвета на министрите – където отделните страни-членки се договарят по детайлите на реформата. Предложението на Съвета за момента не е достатъчно амбициозно, оставя отворени вратички - за да се продължи с практиката на свръх-улов. Като цяло позицията на Съвета подкопава предложението на Европейския парламент, гласувано през февруари.

Ако министрите не са готови на компромиси – преговорите могат да се проточат и да не бъдат финализирани до 2014 г., което ще застраши установяването на нови правила преди изборите за Европейски парламент следващата година.

В началото на месец май „Грийнпийс” Испания представи проучване, което показа, че много повече работни места има в дребномащабния риболов, отколкото в индустриалния.

От март „Грийнпийс” е на турне около Европа с кораба си Arctic Sunrise – именно в подкрепа на дребномащабния, устойчив риболов. Корабът бе във Варна в края на март и на него се проведе среща с български крайбрежни рибари, учени, неправителствени организации и институции.

„България също не е от страните, които са прогресивни и които поставят интересите на крайбрежните рибари в центъра на предстоящата реформа.” - заяви Деница Петрова от „Грийнпийс” – България. Миналата седмица на Съвета на министрите българската позиция не подкрепи искането за пълна забрана на изхвърляне на нежелания улов. В момента по данни на Европейската Комисия към 60% от уловената риба се изхвърля обратно в морето мъртва, защото няма да се продаде на добра цена или защото е това са редки или изчезващи видове, забранени за улов.
„Ако се продължи с практиката нежеланата риба да се изхвърля в морето – това ще допринесе за изчерпването на рибните запаси. Налагането на квоти за изхвърлянето - предложение, подкрепяно от България – не е добра идея, защото няма как на практика да бъде контролирано изпълнението на квотите. Съответно се залагат вратички, които няма да помогнат на Черно море да се възстанови. А без риба няма рибарство”.

„Грийнпийс” продължава турнето си, като в момента корабът Arctic Sunrise във Франция. Пътуването ще приключи през юни, когато се очакваше да бъде финализирана и реформата на Общата рибарска политика.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2037 посещения

OFF

Последно качено » Новини