Календар

Над 100 000 души призовават Европейският Съюз да подкрепи риболова с ниско въздействие върху морето

Над 100 000 души призовават Европейският Съюз да подкрепи риболова с ниско въздействие върху моретоБрюксел, 29 май 2013 г. – Над 100 000 лодки в подкрепа на устойчивия риболов с ниско въздействие върху моретата, подписани от хора от цяла Европа, бяха доставени от „Грийнпийс” в Брюксел. Това се случи вторник вечерта със започването на последния кръг от преговорите по реформата на Общата рибарска политика. Преговарящите – представители на страните-членки, Европейския парламент и Европейската комисия получиха около 25 000 сгънати хартиени лодки и 90 000 онлайн лодки точно преди да присъстват на една от последните съвместни срещи в опитите да се постигне споразумение за базова реформа.

Хартиените лодки бяха събрани в пристанищата в девет различни страни [1] по време на европейското турне на кораба на „Грийнпийс” Arctic Sunrise в подкрепа на дребно-мащабните рибари. Виртуалните лодки бяха събрани онлайн в още осем страни от ЕС. Турнето започна през март и ще завърши в Лондон на 9 юни.

"Кампанията на „Грийнпийс” показа, че има огромна вълна от обществена подкрепа за това Европа да обърне развоят на нещата и да сложи край на прекомерния риболов. Заключителните преговори за постигане на споразумение по реформата в Общата рибарска политика на ЕС ще се проведат при закрити врати, но е важно политиците да не забравят какво е заложено на карта. Да сложат край на безсмислената свръхексплоатация на моретата ни и да поемат към курс, който благоприятства рибарите, оказващи ниско въздействие върху околната среда. Ако не го направят, цялата морска екосистема ще бъде разрушена и риболовът ще престане да бъде поминък за крайбрежните общности. ", заяви Йорго Рис, ръководител на офиса на „Грийнпийс” в Брюксел.

Хартиените лодки бяха предадени на ирландското председателство на ЕС, представено от посланик Том Хани, европейския евродепутат Улрике Родуст, водеща преговорите и на европейския комисар по рибарство Мария Даманаки.
„Грийнпийс”подкрепя поставянето за цел възстановяването на рибните запаси до 2020 г., намаляването на риболовния флот до устойчиви нива, финансови санкции за страните, които не успеят да приложат правилата, както и строга забрана на разточителната практика по изхвърляне на нежеланата риба.
По време на провелото се гласуване през февруари , Европейският парламент подкрепи основно преразглеждане на правилата, заради които от десетилетия съществува прекомерен риболов и спад в европейската риболовна промишленост [2]. От друга страна, министрите от ЕС и по-специално от големите риболовни нации като Франция и Испания, оказват съпротива на реформите. [3]

Дребномащабните плавателни съдове съставляват около 80% от риболовния флот на ЕС, но рибарите с ниско въздействие се опитват да изкарат прехраната си чрез много ограничен дял от квотите, до които имат достъп [4].Бележки:
[1] Хартиените лодки бяха събрани в Румъния, България, Гърция, Словения, Хърватска, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство. Виртуалните бяха събирани на: https://myboat.gp от Германия, Белгия, Кипър, Холандия, Дания, Австрия, Полша, Швеция, Ирландия и Португалия.

[2] Според Европейската комисия, около две трети от европейските рибни запаси в момента са уловяни над нивото, което може да бъде определено като устойчиво (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52012DC0278:EN:NOT). Една трета от европейските работни места в риболова са били изгубени през последното десетилетие (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SPLIT_SEC:2011:0891%2851%29:FIN:EN:PDF).

[3] Съветът на министрите на ЕС не подкрепя силни реформи в областта на рибарството.
Съобщение на „Грийнпийс” за пресата: http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2013/Council-tables-weak-deal-on-EU-fisheries-reform/.

[4] През ноември 2012 г., дребно-мащабните рибари от цяла Европа подписаха съвместна декларация, която призовава за справедлива рибарска реформа: https://docs.google.com/file/d/0BzJMQ8kN2XRLWXUzVXpocDkzeXc/edit.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2136 посещения

OFF

Последно качено » Новини