Календар

'Danube Art Master 2013' - Международен конкурс за ученици

'Danube Art Master 2013' - Международен конкурс за ученициБъди активен, защити реките!
Бъди активен, защити есетровите риби!

Станете част от инициативата, посветена на Деня на Дунав 29 Юни. Участвайте в Международния ученически конкурс и покажете, че ви е грижа за бъдещето на реката и нейните обитатели. А междувременно ще се състезавате и за страхотни награди.

За десета поредна година амбициозната надпреварата обединява деца и младежи от 14 държави в региона. Разнообразието от творби, които се конкурират в състезанието през изминалите години са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.
И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на река Дунав и да създадат произведение, вдъхновено от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката.
За състезанието:
Предизвикателството Danube Art Master 2013 е за всички на възраст между 6 и 16 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав, нейните притоци и обитатели. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката и неговите обитатели. Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.
И тази година състезанието е част от международното честване на Денят на Дунав -29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Нашият призив към вас е: „Бъди активен, защити реките!“
Тази година организаторите искат да ви провокират и с още една тема: „Бъди активен, защити есетровите риби!“. Темата има за цел да мотивира младите участници да помислят за бъдещето на тези уникални обитатели на Дунавският басейн – есетровите риби, да ни покажат съпричастност към тяхното опазване и да изразят своите вълнения в екологична творба, направена на брега на реката.
Изберете която и да е от двете теми или комбинация от двете. Участвайки в състезанието, учениците не само ще научат много за Дунавския басейн, но и ще станат важен участник в инициативите за опазването му.
Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен.
Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2013. Авторът на най-добрата творба сред националните победители от 14 Дунавски страни, участнички в конкурса ще бъде коронясан за Danube Art Master на 2013 година. Международният победител ще бъде отличен с награда например подводни фотоапарати или други разнообразни награди, свързани с водата и нейното опазване.
Правила за участие:
Станете част, заедно със своите съученици и приятели участвайте в международната инициатива, посветена на река Дунав и покажете вашето отношение към реките, техните водни обекти и обитатели. Направете разходка до брега на Дунав или по поречието на нейните притоци в близост до населеното място, в което живеете. Идеята е да се вдъхновите от всичко онова, което ви заобикаля и използвайки материали, събрани по брега на реката, да изработите уникална творба. Това могат да бъдат скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Препоръчително е творбите да бъдат направени директно на брега на реката. Рисунки върху хартия, стени, паваж, или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие. Може да избирате от една от двете теми в конкурса тази година: „Бъди активен, защити реките!“ и „Бъди активен, защити есетровите риби!“
Форма на участие:
Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Принтирайте снимката и ни я изпратете на пощенския ни адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски” 67 вх. В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: ceie@ceie.org . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG.
Срока за изпращане на творбите е 20 Юли 2013 г. (важи пощенското клеймо).
Авторът на най-добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Това може да бъде както индивидуален участник така и отбор от няколко ученика.
Правила на конкурса:
Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени през месец юли като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща за контакт. Резултатите ще бъдат оповестени в уеб сайта на организаторите: www.ceie.org . Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие всички, навършили от 6 до 16 години през 2013. Не се допускат до участие служители на ICPDR и GWP CEE, както и техни роднини. Рисунки и картини, изработени на каквато и да е повърхност няма да бъдат оценявани. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав, както и да бъдат използвани за информационни кампании на ICPDR и GWP CEE.
За повече информация и вдъхновение погледнете на страницата www.danubeday.org

Наградите:
Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди и грамоти.
Измежду участниците ще бъде избран национален победител, чиято творба продължава напред в международната надпревара за приза Danube Art Master 2013.

АВТОРСКИ ПРАВА:
Авторските права на участниците и на наградените творби в конкурса се предоставят на организаторите.
Творбите не се връщат на авторите и остават в творческия фонд на организаторите, като могат да се използват за картички, календари и каталози, организиране на благотворителни изложби.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2483 посещения

OFF

Последно качено » Новини