Календар

СТРАНДЖА ОТНОВО ПОД ПРИЦЕЛ

СТРАНДЖА ОТНОВО ПОД ПРИЦЕЛЕдва ли има човек, който да е забравил какво се случи със Странджа преди 8 години - големите и много атрактивни граждански протести не само в София, но и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, първата поява на флаш-моб в България, затварянето на кръстовища, лежането по хавлия на жълтите павета, мото шествията и т.н. Хиляди хора на Орлов мост, готови да стоят там докато не спасят природния парк, запаления нестинарски огън пред НДК, който пренесе магията на Странджа в София...

Едва ли някой е вярвал на очите си като е гледал на живо или на клип паметното разрушаване на незаконната „Златна перла“ край Варвара, което се случи през април 2012 г.
Да, Странджа беше опазена, защото хората наистина милеят за необикновената планина и вярват, че само крехкия й статут на природен парк е шансът тя да оцелее от презастрояването, обхванало цялото останало Черноморско крайбрежие.
Тези илюзии бяха потъпкани, когато излезе решение на 5-членен състав на Върховния административен съд, с което съдиите приеха Общия устройствен план на община Царево, документ без екологична оценка и предвиждащ застрояването на 80 % от южното ни Черноморие.
Това обаче не беше достатъчно - днес за по-сигурно беше уволнен директорът на Природен парк "Странджа" – инж. Стефан Златаров, след като 18 г. успешно се грижеше за най-голямата защитена територия в България. Решение, донякъде очаквано на фона на безкрайните уволнения и политически назначения от последните месеци, но все пак твърде показно, предвид ситуацията с общия устройствен план.
Ние от Българска Фондация Биоразнообразие остро се противопоставяме на това нерегламентирано и недостойно действие! Инж. Стефан Златаров винаги е бил човек с твърда позиция срещу незаконното застрояване на парка, защитавал интересите на природата срещу интересите на инвеститорите, водил съдебни и междуинституционални битки за запазването на Странджа. Той е човек, който трудно би приел да продаде позицията и убежденията си и който въпреки че неведнъж е бил заплашван от уволнение заради принципното си поведение, до този момент е успявал да запази поста си и да продължава нелеката работа по опазване на Природния парк. До днес, когато експертното правителство се освободи от поредния добър експерт, в името на очевидно по-важни корпоративни или инвестиционни интереси.
Българска Фондация Биоразнообразие работи от 18 години в района в изключително добро партньорство с парка и в постоянни борби срещу презастрояването на южното Черноморие. Стремежът ни винаги е бил да подпомогнем местната общност да развива природосъобразен бизнес, правили сме множество обучения, обменни пътувания в други държави, регистрирахме регионална марка „Странджа“ за продукти и услуги, щадящи природата, помогнахме за изграждане на туристическа инфраструктура, правихме теренни проучвания, план за управление (не приет поради същия инвестиционен натиск), обучения и конкурси за деца и какво ли още не.
Затова не можем да гледаме безпристрастно унищожаването на всичко това! Убедени сме, че тези действия ще попречат и на бъдещото номиниране на природен парк Странджа за биосферен парк, съгласно програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО, което е на финалната права.
Има моменти, в които се приближаваме много до визията запазена природа и поминък на местната общност, свързан с природата и моменти като този - които ни връщат години назад, когато природата ни беше унищожавана и застроявана, а беззаконието се ширеше навсякъде. Вярвахме, че сме опазили природен парк Странджа досега. Днес разбрахме, че битката ни започва отначало! Но ние няма да се откажем и отново ще я спечелим!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2207 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Евгени Медаров
    2014-01-23 13:11:16

    Да не се допуска никакво строителство в природен парк “Странджа”

OFF

Последно качено » Новини