Календар

Отровните чудовища, криещи се в детските гардероби

Отровните чудовища, криещи се в детските гардеробиОпасни химикали бяха намерени в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки като Disney, Burberry и adidas. Това показва ново изследване, представено днес от „Грийнпийс”- Източна Азия [1]

Докладът „Кратка история за чудовищата в гардероба ти” [2] описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки. Открити са незначителни разлики в нивата на опасни химикали в дрехите, направени за деца и тези, направени за възрастни, представени в предишни изследвания. [3]
Децата са група, която е особено уязвима за ефектите на тези химикали, когато те са освободени в околната среда [4].

„За родителите е истински кошмар да търсят да закупят детски дрехи, които не съдържат опасни химикали. Тези химически „малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи – от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин. Има налични алтернативи. В името на сегашните и на бъдещите поколения марките трябва да спрат да използват опасни химикали при производството на дрехи.”- коментира Чин Ан Ли, от офиса на „Грийнпийс” – Източна Азия.

В дрехи от всички тествани марки са намерени опасни химикали. В бански костюм на марката adidas са открити концентрации на PFOAs [5], по-високи от разрешените в техния собствен списък за контрол на опасни химикали [6]. Щампована част от детска тениска на марката Primark съдържа 11% фталати [7]. Междувременно високи нива на нонилфенолни етоксилати (NPEs) [8] бяха открити в поне 1 продукт от всички тествани марки, с високи нива в продукти на Disney, American Apparel и Burberry. Веднъж освободени в околната среда тези химикали могат да имат вредно въздействие върху човешката репродуктивна, имунна или хормонална система.
В региона на Централна и Източна Европа са тествани продукти от Полша, Унгария и Австрия.Тестовете са извършени в Университета в Ексетър, Великобритания.

„Родители, любители на модата и местни общности могат да помогнат за прекратяването на този отровен кошмар като открито призоват модните марки за промяна. Така вече някои от най-големите световни марки поеха ангажимента да детоксикират индустрията си и вземат мерки за по-голяма прозрачност на снабдителките си вериги и за елиминиране на токсичните субстанции.”

Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. „Грийнпийс” призовава китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия. Първа стъпка е да се публикува „черен списък” на опасните химикали, чиято употреба трябва да бъде незабавно прекратена. Важно е и да се накарат фабриките да предоставят информация относно използваните химикали – за да се улесни елиминирането им.
Кампанията „Detox” на „Грийнпийс” призовава основни марки дрехи да спрат използването и освобождаването в околната среда на токсични химикали до 2020 година.
Благодарение на натиск от страна на потребителите 18 основни марки, като Valentino, Mango и Zara, вече са поели ангажимент и са предприели значими стъпки за постигане на прозрачност в снабдителните си вериги и елиминиране на токсичните химикали. [9]

Бележки
[1] Изследването е извършено от Greenpeace International, публикувано от Greenpeace East Asia.

[2] „Кратка история за чудовищата в гардероба ти”:
http://www.greenpeace.org/eastasia/monstersinyourcloset/

http://www.greenpeace.org/littlemonsters

Доклад за токсични химикали в детските дрехи, в който са изследвани 12 основни марки: adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, LiNing, Nike, Primark, Puma и Uniqlo

[3] Greenpeace International извърши серия изследвания за токсини в дрехи за възрастни: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/#st=Toxics

[4] Серия фактори, включително големина, метаболизъм и поведение могат да направят бебетата, децата и зародишите по-чувствителни към някои опасни химикали.

[5] PFOA са йонни перфлоурирани химикали, които са открити навсякъде в околната среда, дори в отдалечени райони. Те могат да причинят вредно въздействие върху репродуктивната и имунната система на подрастващите.

[6] adidas Restricted Substance List:
http://www.adidas-group.com/media/filer_public/85/09/850915ac-f85f-4533-8e87-3c84c8093193/a01_sept_2013_en.pdf

[7] Фталатите са група химикали, често използвани в текстилната индустрия, за да направят по-меки пластмасите в някои щампи, като някои са известни с това, че са вредни за репродуктивната система.

[8] Нонилфенолни етоксилати (NPEs) са група химикали, които се разграждат в околната среда до опасни нонилфеноли – токсични съединения, причиняващи вреди на хормоналната система, които са устойчиви и се акумулират.


[9] За повече информация относно прогреса, направен от някои марки вижте
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/water/detox/Detox-Catwalk/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

9972 посещения

OFF

Последно качено » Новини