Календар

„Грийнпийс”: Предложените от ЕК цели за енергия и климат до 2030 г. не са достатъчно амбициозни

„Грийнпийс”: Предложените от ЕК цели за енергия и климат до 2030 г. не са достатъчно амбициозниЕвропейската Комисия представи днес разочароващо предложение за европейските енергийни политики до 2030 г., заявиха от „Грийнпийс”

Махи Сидероу от офиса на организацията в Брюксел коментира: „Изглежда, че сделка има само за големите енергийни компании, които произвеждат мръсна енергия. Европейските граждани ще платят цената – по-малко зелени работни места, повече внос на скъпи изкопаеми горива и по-къси животи, заради замърсяване. Само обвързващи цели за намаляване на емисиите и за възобновяема енергия могат да трансформират европейската енергийна система за по-добро. Европейските правителства сега трябва да проявят характер и да защитят климата, чрез подпомагане на чистата енергия.”

Цел за намаляване на емисиите – 40 или 33 процента?
Комисията предлага обвързваща цел за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г., сравнено с нивата от 1990 г.
Дори предвижданията на ЕК показват, че емисиите ще намалеят с 32% без допълнителни усилия, при сценария „business-as-usual” [1].
До 2012 г. ЕС е намалил емисиите си с около 18 % , сравнени с нивата от 1990 г. Вероятно ще надмине целта от 20% до 2020 г, като се очаква намалението на емисиите да е с 24% [2].

Цел от 40 % до 2030 г. е недостатъчна за ЕС ако искаме да постигнем задържане на климатичните промени до безопасни нива. Такава цел няма да може също така да съживи пазара с емисии. Изследванията показват, че освен ако пазарът на емисии не е фиксиран – той ще отслаби целта за 2030 г. със 7%, което означава, че целта е само 33% [3].

Цел за възобновяема енергия – забавяне
Комисията предлага обвързващa цел за увеличаване на дяла на ВЕИ до 30% до 2030 г.
Възобновяемите енергийни източници имат потенциала да захранват половин Европа през 2030 г. [4]. Цел от 30% ще забави инвестициите и ще отслаби способността на Европа да трансформира енергийната си система. Ще има ограничено въздействие върху зависимостта на Европа от внос на изкопаеми горива [5] и ще остави европейците и бизнеса изложени на променящи се енергийни цени.


„Целите ще бъдат разпределени между страните-членки. Има страни-шампиони, където целите за 2030 г. ще бъдат дори надвишени.
България няма да има проблеми с постигането на целите за 2020 г. Но за в бъдеще трябва да има политика, която насърчава малки децентрализирани решения, а не да се продължава с държавната подкрепа за големи замърсяващи мощности – като ТЕЦ и АЕЦ.
Амбициозните цели за намаляване на емисиите и за ВЕИ са една възможност. В момента на ВЕИ технологиите не се гледа с добро око, а всъщност проблемът не е в технологиите, а в начина, по който се въвеждат в страната ни. Те все още не са стигнали до хората, до ниво домакинство и малки общини. Именно там има голям потенциал за намаляване на емисии и за ВЕИ технологии, които ще трансформират и децентрализират енергийната ни система.” – коментира Деница Петрова от българския офис на организацията.
През март месец страните-членки ще обсъждат споразумението за климат и енергия, след което Комисията ще финализира законодателното предложение във втората половина на 2014 г.

„Грийнпийс” призовава за обвързващи цели за намаляване на емисиите с 55%, за увеличаване на дела на ВЕИ с 45% и за цел за увеличаване на енергийната ефективност до 40% до 2030 г.

Бележки:
[1] Commission staff working document: Impact assessment for a 2030 climate and energy policy framework
[2] European Environment Agency report, October 2013: Air quality in Europe - 2013 report.
[3] Ecofys report, 11 June 2013: http://www.ecofys.com/en/publication/the-next-step-in-europes-climate-action/
[4] CDC Climat Research, October 2013: http://www.cdcclimat.com/IMG//pdf/cdc_climat_recherche_tendances_carbone_no_84_eng.pdf
[5] International Energy Agency, 24 May 2012, Europe’s oil bill set to reach USD500 billion in
2012: http://www.iea.org/newsroomandevents/news/2012/may/name,27221,en.html

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2115 посещения

OFF

Последно качено » Новини