Календар

Страхува ли се Стара загора да говори за проблемите от въглищната индустрия

Страхува ли се Стара загора  да говори за проблемите  от въглищната индустрияДнес, 06.02.2014 г. Екологично сдружение За Земята изпрати Отворено писмо [1] до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за спънките които Общината им е създала при организирането на филмов фестивал, посветен на конфликтите произтичащи от въглищната индустрия в района.

От организацията разказват, че са пожелали да използват срещу заплащане залата на Регионалната библиотека и са уточнили всички детайли с директорката й. На 30.01.2014 г. получават е-мейл от нея, с който им е съобщено следното:„от Община Стара Загора бе изказано становище, че не е удачно ползването на тяхна зала за мероприятие с такава програма“.

В отвореното писмо от За Земята изразяват становище, че в едно демократично общество, местните власти трябва да насърчават и поощряват дискусиите сред гражданите и гражданските организации, особено когато става въпрос за сериозни въпроси, касаещи здравето, икономиката, околната и социална среда.

С писмото от екологичната организация настояват да разберат дали забраната от страна на Община Стара Загора изразява официалната позиция на Общината и кмета. От За Земята канят Живко Тодоров за среща, на която да обсъдят проблемите от въглищната индустрия и възможните им решения.

Ивайло Попов от За Земята коментира: „Мислехме, че времената, в които властите пречат на гражданите да провеждат дискусии по важни въпроси, са отминали. Оказа се, че в 21-ви век, в една, поне на теория, демократична страна подобна цензура съществува. Искрено се надяваме, че не става въпрос за официална позиция на общината и кмета. Затова и намерихме за редно да информираме кмета и изясним този проблем.“

Филка Секулова от „Грийнпийс” България добавя: „Оставаме с усещането, че в област Стара Загора умишлено се поддържа информационно затъмнение по темите свързани със здравните и екологични рискове от въглищната индустрия. Нашата цел е да започнем широк обществен диалог за тези проблеми и за техните разрешения.”

От За Земята съобщават, че Филмовият фестивал с дискусии „Скритата цена на енергията“ ще се проведе на 11.02.2014г. от 18:30 до 21:30 в Зала 2 на хотел Верея и канят всички граждани да се включат в събитието.


[1] Отворено писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2088 посещения

OFF

Последно качено » Новини