Календар

Празна оферта на Европейската комисия за забрана на ГМО

Празна оферта на Европейската комисия  за забрана на ГМОНа Европейски съвет днес (3ти март) бяха обсъдени преработените предложения, целящи предоставяне на повече свобода на националните правителства при вземането на решения за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури на територията на съответната страна. Според За Земята, член на Friends of the Earth, предложението на Комисията, ако се приеме в този вид, представлява празна оферта, защото предоставя малко правни основания за страните, които се противопоставят на ГМ култури и прекалена власт на компаниите, които печелят от технологиите за производство на ГМО.

Според Ивайло Попов от За Земята "Националните правителства имат нужда от солидни правни основания за забрана на генетично модифицирани култури. Вместо това, Европейската комисия предлага друго - даване на повече правомощия за консултации с биотехнологични компании и отваряне на пътя за юридически предизвикателства за правителствата, които се противопоставят на ГМО. Това не е начин да се запазят полета в Европа от нежеланите ГМО."

От За Земята посочват, че според сегашното предложение, националните правителства, които се противопоставят на ГМО, ще бъдат принудени да питат за съгласие биотехнологичните компании, като Monsanto и Syngenta, за да се изключи територията на страната членка от разрешението за ГМО. Това поставя правителствата и гражданите, които се противопоставят на ГМО в неизгодното положение да се борят срещу желанието на биотехнологичната индустрия за печалба. Предложението също така предлага неясни и ненаучни правни основания, на които да се забраняват ГМ култури, което ще даде възможност за съдебни дела от страна на биотехнологичните компании. В същото време има огромна обществена и политическа опозиция срещу ГМО – през миналия месец 19 европейски правителства се противопоставиха на разрешението на нова генетично модифицирана царевица на Pioneer (което е рекорд), ход, подкрепен и от Европейския парламент, както и по-голямата част от гражданите на ЕС .

Ивайло Попов добави "За повече от 15 години, националните правителства се бориха срещу нови ГМ култури и силно защитаваха правата си, за да ги забранят, каквато е и ситуацията в България. Ние искаме да има европейско законодателство, което да гарантира безусловно правото на страните-членки да забраняват за отглеждане ГМО, които са получили разрешение на ниво ЕС на база на ясни екологични, здравни и икономически аргументи, отчитащи и общественото мнение. Това трябва да става, без оглед на волята на биотехнологияните компании. В противен случай промените не трябва да се случват, защото на практика ситуацията с ГМО в Европа и България ще се влоши“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2048 посещения

OFF

Последно качено » Новини