Календар

Всички българи за Рила

На 8 март 2008 г. над 80 граждани в три български града участваха в срещите от второто национално турне за Рила. „В Пазарджик са убедени, че съхраняването на Рила се превръща в общонационална кауза, която ще обедини всички българи. „Граждани за Рила“ в Пловдив, събрали над 7 000 подписа за Рила до момента, участват в организирането на еко фестивал на 22 март в града на тепетата. В Карлово в дискусията гражданите си изясниха, че работейки за съхраняването на Рила, развиват гражданското съзнание и съхраняват българщината.

Второто национално турне за Рила се организира от групата „Граждани За Рила” и коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“. Срещите оставиха след себе работни групи за Рила в Пазарджик, Пловдив и Карлово.

Турнето продължава с информационни срещи:

11 март, вторник, Габрово – 18 часа, Музей на образованието
12 март, сряда, Силистра – 16 часа – Еко клуб към ЦУНТ, 18,30 часа – голямата зала в Младежки Дом
13 март, четвъртък, Варна — 18 часа в Туристическо дружество «Родни Балкани» - Инж. Владимир Михайлов — 0896 869 174
14 март, петък, Плевен — 17 часа, Художествена Галерия "Светлин Русев"
15 март, събота, Шумен -14 часа, Регионална библиотека «Стилиян Чилингиров»
15 март, събота, Нови Пазар
16 март, неделя, Разград

„Преди месец обиколихме Казанлък, Стара Загора, Сливен, Благоевград, Видин, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново и запознахме над 50 журалисти и 500 граждани с незаконното строителство на три ски курорта в Рила. Те попадат в 2 защитени зони и една проектозона от европейската екологична мрежа Натура 2000 и Национален парк Рила“, сподели Мария Георгиева от „Граждани за Рила“.

„Филмът за ски зона Банско „Банко и Добри“ на Екологично сдружение „За Земята“ за пръв път се показва пред публика на тези информационни срещи. Филмът оставя зрителя да направи равносметка относно избора между развитието на масовия ски туризъм и съпътстващите го процеси в Банско и селския туризъм в село Добърско“, обясни Цвета Христова от Екологично сдружение „За Земята“, продуцент на филма.

„Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Незаконните ски курорти унищожават общото национално богатство в интерес на малцина“, сподели Вера Петканчин от „Граждани за Рила” и продължи: „При селския туризъм парите остават в местните хора, а природата е запазена. Група „Граждани За Рила” изцяло споделя възгледа, че бъдещето на България е в алтернативния туризъм. А проектите за ски курорти край Рила са вече 8 – Паничище, Супер Боровец, Искровете, Бодрост, Трещеник, Семково, Костенец и Долна Баня.”

Над 101 000 подписа на български и чужди граждани настояват за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Участниците в кампанията „За Рила” призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието. Те отправиха искане към правителството да върне зоната „Рила-буфер” (в която попадат седемте проекта за ски курорти) обратно в европейската екологична мрежа Натура 2000.

Коалицията от 30 природозащитни организации „За да остане природа в България” подготвя жалби до Европейската комисия във връзка с липсата на превантивна защита на Натура 2000 и нарушаване на европейското законодателство при изграждането на курортите „Супер Паничище”, „Супер Боровец” и „Бодрост-Картала”.

За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:

Пазарджик – Яна Папазова – тел. 0877 910 909
Пловдив – Мария Георгиева – тел. 0893 444 328
Карлово – Александър Златанов – тел. 0884 941 425

Вера Петканчин, Граждани за Рила – тел. 0899 385859
Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2798 посещения

OFF

Последно качено » Новини