Календар

Активисти на „Грийнпийс” блокират руски танкер с първия добит арктически петрол в пристанището на Ротердам

Активисти на „Грийнпийс” блокират руски танкер с първия добит арктически петрол в пристанището на РотердамГрупа от 80 активисти, заедно с корабa на „Грийнпийс” Rainbow Warrior се опитват да спрат петролния танкер „Михаил Улянов”, който доставя първия петрол от руска нефтена платформа в Арктика.
Те призовават за забрана на добива на петрол в Арктика и спешно преминаване към други източници на енергия.

Една група активисти написа „Без арктически петрол” на танкера, а друга пречи на кораба да хвърли котва, като застана между кораба и пристанището.
Капитан на кораба на „Грийнпийс” Rainbow Warrior е Питър Уилкокс, който бе един от задържаните миналата година в Мурманск 30 души и прекара 2 месеца в руски затвор.

Файза Оуласен от Холандия, също е една от задържаните 30. Тя бе днес в Ротердам и коментира от пристанището:
“Тридесет от нас бяхме в затвора – за това, че показахме на света опасността от сондирането за нефт в Арктика. Отказваме да бъдем сплашвани. Този танкер е първият знак за безразсъдната надпревара за ресурсите на Арктика – място с невероятна красота, което се топи пред очите ни. Аз, заедно с още 5 милиона души по света, се изправяме срещу тези, които поставят краткосрочните си печалби пред общите интереси на човечеството.”

Танкерът, дълъг 258 метра, пренася петрол от платформата на „Газпром” „Приразломная”, намираща се в Печорско море.
Именно след протест на тази платформа 28 активисти и 2ма журналисти бяха задържани миналата година за повече от 2 месеца в руски затвори.

„Грийнпийс” призовава за прекратяване на сондирането за нефт в Арктика – в Русия и навсякъде. Организацията критикува компании като Shell, BP и Statoil за техните амбициозни планове за Арктика, както и за съвместните им начинания с руски енергийни компании.

Кампанията „ Спаси Арктика” вече е събрала над 5 милиона поддръжници, включително носители на Нобеловата награда, религиозни лидери и светски звезди.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2105 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Снежа Заче
    2014-05-03 15:39:46

    В тази статия се виждат само двете дейтсващи сили - "алчните петролни компании" и "добросъвестните природозащитници". Истинската причина за непрестанното сондиране, е че има ТЪРСЕНЕ на петрол и това търсене се подновява от всеки един от нас.Нефтът е източник на енергия, смазочни материали, гориво, бои, лекарства и много синтетични материали. Докато всеки от нас не започне ежедневно да ограничава потреблението на всички продукти произвеждани с нефт, нищо няма да се промени. Ако търсенето масово се пренасочи към свободни от петрол продукти, ще се намерят и фирми и учени да намерят правилната технология за това.

OFF

Последно качено » Новини