Календар

За Земята на годишната среща на Young Friends of the Earth Europe в Литва

За Земята на годишната среща на Young Friends of the Earth Europe в ЛитваРазказва Кристиян Найденов, участник от България и доброволец в За Земята

„Не мога да повярвам, че е толкова слънчево и топло по това време на годината. Или е истински късмет, или всички вие докарахте хубавото време в Литва през април!“ – бяха първите думи на един от доброволците от литовския клуб „Zvejone”, който тази година домакинстваше и организираше годишната среща на Opens external link in new windowYoung Friends of the Earth Europe (YFoEE).

Събитието се проведе в селцето Лапиаи близо до третия по големина град — Клайпеда. Там се намира малкия комплекс “By the spring“ с дървени къщи, разделно събиране на отпадъците, където използват незамърсяващи природата хигиенни продукти и готвят зашеметяваща вегетарианска храна. Чудесни гори обгръщат селцето и щъркели прелитат над преобладаващите равнини - прекрасно място за отдих и работа.

Единствените очаквания, които имах за престоя си там бяха той да е весел и изпълнен с новости. Така и стана! За пръв път попадах в среда, съставена изцяло от чужденци и донякъде се притеснявах от отговорността да представя България подобаващо, макар че няма как да се направи извод от допира до само един представител на държавата. В крайна сметка всички участници бяхме доволни един от друг.
Събитието беше по-скоро ориентирано към теорията, отколкото към практиката, но това не ни попречи да действаме като отработен екип, а сплотеността, която проявихме, беше едно от нещата, които най-много ми харесаха. Въпреки че не всеки познаваше другия, всички се държаха така сякаш са приятели от години. Няма по-добра нагласа за работа от тази. Годишната среща цели преглед на извършените дейности, стартиралите кампании, запознаване на участниците със структурата и действията на YFoEE, както и набирането на нови членове. Там се избират нова контролна и работна групи, които да действат по стратегията на YFoEE през следващата една година.

Впечатляващо за YFoEE e, че най-различни хора са обединени от целта да опазват природата като споделят знания и опит. Надявам се и в България да създадем активна младежка група към За Земята, която да стане част от семейството на YFoEE. Taка възможностите ни за участие в мащабни акции и кампании ще се увеличават, а когато нещо се случва навсякъде и от повече хора, то резултатът е по-изразителен. Тук глобалността има позитивен характер!

Радвам се, че през август 2014 За Земята ще бъде домакин на Летния младежки лагер на YFoEE. Очаквам тази международна среща на еко активисти да насърчи създаването на Млади приятели на Земята България. Аз вече съм част от тази общност, включете се и вие!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2036 посещения

OFF

Последно качено » Новини