Календар

Как спасяват Рила в София и как могат старозагорци да се включат

Днес от 18.30 часа в клуб "Отворено общество - Стара Загора" представители на Граждани за Рила провеждат среща с граждани и журналисти за това как могат старозагорци да се включат в кампанията за Рила и природата.

Днес, 19 март, Държавна агенция по горите разпореди временно спиране на сечите за нови просеки за ски писти, част от мащабния проект за ски курорт „Паничище – Езерата – Кабул”.

„Това е първата победа на стотиците гражданите и коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”, ангажирани със спасяването на Рила и Седемте Рилски езера от незаконно застрояване.”, коментира Вера Петканчин от Граждани за Рила.

Същият ден Министерство на околната среда и водите беше символично от граждани „ЗАКРИТО ПОРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ И СЪУЧАСТИЕ". (Вижте по-долу снимки, видео и становище). Повод стана мълчаливото безадействие на довършването на незкаонния лифт до Седемте Рилски езера, начало на ски курорта Супер Паничище. Пилоните на лифта бяха поставени на 16 март без нито едно разрешително с техника за стотици хиляди лева в разрез с морала и законите на България и Европейския съюз. Снимки: http://forthenature.org/gallery/putting_the_poles_of_the_lift_to_the_seven_rila_lakes и видео: http://forthenature.org/video/the_illegal_lift_of_rila_sport_is_almost_done

Припомняме, че незаконното строителство на ски курорта „Супер Паничище” се извършва в противоречие на осем закона и две европейски директиви вече седми месец в зони „Рила” от европейската екологична мрежа Натура 2000, проектозона „Рила- буфер” и Национален парк Рила.

Граждани в цялата страна и Европа събраха над 125 000 подписа, ангажираха вниманието на евродепутати, направиха десетки акции на Паничище и осем града на страната в опит да принудят Министъра на околната среда и водите, Началника на Дирекция за национален строителен контрол, Държавна агенция по горите и Окръжна прокуратура – Кюстендил и постановят спиране на незаконното строителство в Рила. В понеделник Граждани за Рила поискаха оставката на министъра на околната среда и водите заради отказа му да подпише заповед, с която спира незаконното строителство на Паничище.

„Призоваваме гражданите на Стара Загора да се присъединят в кампанията за спасяването на Рила и българската природа.”, споделя Цвета Христова от коалицията „За да остане природа в България”.

Гражданите на Стара Загора могат да се включат в следните конкретни инициативи за Рила и природата:

1. Информационна среща за Рила – 24 март 2008 г., 18 часа – Туристическо дружество „Сърнена гора”;

2.Работна група за Рила в Стара Загора. Работната група инициира и реализира информационна кампания и акции за Рила в града. За контакти: Вера Петканчин - chwor151@yahoo.com и Цвета Христова cveta.hristova@gmail.com

3. „Красива среда за хармоничен живот” - национален пролетен конкурс за най-красиво околоблоково пространство – инициатива на Доброволци България и Граждани за Рила, с подкрепата на Коалиция „За да остане природа в България”. С положителния пример на почистване организаторите демонстрират как всеки от нас може да се ангажира и направи това, което зависи от него, за да живеем в по-чиста и зелена среда. Продължителност на конкурса: от 22 март, първа пролет, до 22 април, международен ден на земята, в който участват над половин милиард хора от цял свят. Допълнителна инфомация, примерен план и плакат желаещите да организират почистване могат да окрият на интернет страницата: http://forthenature.org/actions/101

4. Кампания за залесяване „Засади Живот“ на 29 и 30 март и 5 и 6 април на изгорелите гори край Стара Загора. Желаещите могат да се записват до 25 март 2008 г. на електронна поща cveta.hristova@gmail.com.

Журналисти и граждани могат да получат допълнителен информационен пакет – филми за Рила и Банско, презентация за Рила и кампанията „За да остане природа в България” на интернет страницата www.forthenature.org или при поискване.

Документи и подробна информация относно „Супер Паничище”: http://forthenature.org/cases/rila_panichishte_resort
Снимки от лифта: http://forthenature.org/gallery/putting_the_poles_of_the_lift_to_the_seven_rila_lakes
Видео от лифта: http://forthenature.org/video/the_illegal_lift_of_rila_sport_is_almost_done
Становище на Коалиция „За Да Остане Природа” относно незаконния лифт: http://forthenature.org/documents/265

За въпроси:Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2201 посещения

OFF

Последно качено » Новини