Календар

Едно, две, три – Рила почисти!

Едно, две, три – Рила почисти!Започна ежегодното почистване на труднодостъпни защитени територии, организирано от екологично сдружение За Земята от 1999 година насам. Между 28 август и 03 септември под радарите на вископланинските чистачи ще са отпадъците в Национален парк Рила.

Доброволците ще работят в района на хижите Скакавица и Отовица, като елиминират стари бунища и нови натрупвания на отпадък, нехайно захвърлен сред природата. Ще бъдат почистени и туристическите маршрути стартиращи от двете хижи и пътеката между тях. Очакваме поне 100 участника да се включат в акцията.

Тази година инициативата бе подготвена съвместно с доброволци от Млади приятели на Земята, които са активни в младежкото крило на организацията. От началото на 2014 За Земята работи върху изграждането на младежка мрежа, като Чистене 2014 е първият съвместен проект между младите активисти и За Земята.

Въпреки че дългогодишната кампания вече има видим резултати – значително по-малко боклуци по планинските склонове на националните паркове в Бълграия – от За Земята продължаваме инициативата си за чисти планини. Нашето послание – Боклукът е раницата – достигна до мнозина, но човешкото присъствие в планината все още оставя разочароващи следи от отпадъци.

През последните16 години сме събрали и предали за рециклиране или в регламентирани сметища 85 тона отпадъци. Нашата цел е кампанията ни да подтикне гостите на националните паркове към отговорно отношение към боклуците и природата като цяло. От За Земята призоваваме към минимизиране на количествата нежелани опаковки и не-биоразградими отпадъчни продукти, които туристите носят със себе си в планината. Това е вид превенция на генерирането на отпадък на места, където той трудно се събира и извозва до сметища или преработващи инсталации.

Планинксите чистачи ще откриете в действие на следните места и дати:
28 август - х. Скакавица (следобедно започване с разкопаващата дейност по старото сметище там)

29 и 30 август - работа в околностите на х. Скакавица

31 август - преход до х. Отовица (около 7 часа)
01 и 02 септември - работа в околностите на х. Отовица

03 септември - слизане в с. Самораново (Дупнишко)

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2930 посещения

OFF

Последно качено » Новини