Календар

ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ТТИП – ТРОЯНСКИ КОН ЗА ПОВЕЧЕ ГМO В ЕВРОПА

ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ТТИП – ТРОЯНСКИ КОН ЗА ПОВЕЧЕ ГМO В ЕВРОПА На 11 октомври 2014 г. България се включва в двете световни събития: Глобален протест срещу Фракинга и Европейски протест срещу TTIP-CETA-TISA: https://www.facebook.com/events/298373503694486/

Увеличават се страховете, че търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като ТТИП, ще доведе до допускането на храни с генетично модифицирани организми (ГМО) в Европа, въпреки публичните уверения, че стандартите за безопасност на храните ще се запазят [1]. Това разкрива доклада на За Земята и Приятели на Земята Евопра публикуван на 29.09.2014г. [2].

Ако бъде договорено, ТТИП ще бъде най-голямата търговска сделка в историята, която зависи до голяма степен от намаляването на стандартите за безопасност и премахването на закони, считани за проблематични за индустрията. Българските и европейските граждани, които многократно са се противопоставяли на ГМО в храните, към момента са защитени от замърсяване с ГМО във вносните храни и земеделските семена от правилото, залегнало в законите на ЕС за т.нар. „нулев толеранс“.

Преговарящите и индустриалните лобисти от САЩ, обаче, настояват за по-слаби правила за внос на ГМО, като изтъкват, че правилото за "нулева толерантност" е пречка за търговията и вреди на бизнеса на износителите от САЩ [3]. Те искат ЕС да позволи вноса на храни и семена, които са замърсени с ГМО, дори и в случаите, когато то не е разрешено в ЕС. Това означава, че земеделските производители и гражданите не биха могли да знаят дали храната или семената, които купуват съдържат ГМО и че можем да ядем неразрешени генетично модифицирани съставки, които не са преминали никаква форма на проверка за безопасност.

Ивайло Попов от За Земята каза: „Срещайки силна обществена и политическа опозиция срещу ГМО, биотехнологичната индустрия използва силното си лоби в това търговско споразумение-троянски кон за отваряне на европейския пазар за храни, замърсени с ГМО. Това е финалният натиск в кампанията от страна на индустрията, за да принуди Европа да приеме ГМ храните.“

Изтекли в публичното пространство документи от наскоро завършените търговски преговори с Канада, смятани за шаблон на търговското споразумение със САЩ, показват, че ЕС се е съгласил да сътрудничи, като позволи ниски нива на замърсяване с ГМО в храните и семената [4]. В допълнение, изтекло писмо от бившия шеф на безопасността на храните в ЕС показва готовност да се увеличи вносът на маслодайна ГМ рапица, като част от канадската търговска сделка.

За Земята твърди, че правото на ЕС за защита на околната среда и гражданите е залегнало в европейските договори и не може просто да бъде пренаписано чрез търговска сделка. От организацията предупреждават, че дори ниски нива на замърсяване с ГМО представляват заплаха за земеделските стопани и селските райони и казват, че промени в процеса на сертифициране могат да отворят портите за повишен внос на ГМО.


От организацията прозовават всички граждани, които не желаят чрез търговското споразумение на тяхната трапеза да се появи ГМО да се включат в шествие, организирано от няколко организации на 11.10.2014 в гр. София [5].

[1] Комисарят по търговията Де Гухт каза, че строгото регулиране на ЕС по чувствителния въпрос за генетично модифицирани храни няма да се промени, дори ако Брюксел и Вашингтон подпишат споразумение http://www.voanews.com/content/reu-eu-us-trade-talks-face-growing-hostility-ministers-warn/1861540.html; "Аз няма да се съглася да се пусне говеждо месо с хормон на растежа на европейския пазар, нито да се променят нашите закони за генетично модифицирани организми." http://uk.reuters.com/article/2014/02/28/uk-eu-usa-trade-idUKBREA1R0NR20140228

[2] Докладът може да бъде видян тук: http://zazemiata.org/v1/uploads/media/GMO_TTIP_doklad.pdf

[3] Представителни търговски доклади от САЩ показват, че приоритетите на САЩ са по-добър достъп до пазара за биотехнологични продукти от САЩ, по-бърз режим за издаване на разрешения за ГМ култури в ЕС, премахването на различни "търговски бариери", които ограничават вноса на генетично модифицирани култури. Вижте доклада за повече информация.

[4] Изтекли копия на Споразумението за търговия между Канада и ЕС (CETA) показват, че е постигнато съгласие относно биотехнологиите за насърчаване на по-бързи процеси на одобрение за биотехнологични продукти; за сътрудничество в международен план по въпроси, свързани с биотехнологиите, като например присъствие на ниски нива на генетично модифицирани организми; и "регулаторно сътрудничество, за да сведат до минимум неблагоприятните търговски въздействия на регулаторните практики, свързани с биотехнологични продукти".

Както и писмо от комисаря Борг за бързо одобрения за канадската рапица в споразумението между ЕС и Канада


[5] Повече информация относно шествието

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2510 посещения

OFF

Последно качено » Новини