Календар

За Земята: Сбогом, Южен поток!

За Земята: Сбогом, Южен поток!Екологичните организации “За Земята – Приятели на Земята България” и “Грийнпийс”-България приветстват решението за изоставяне на проекта “Южен поток” от страна на руския президент. Не можем да приемем, разбира се, че заслугата е само на България и споделяме мнението, че проектът няма бъдеще. Освен липсата на конюнктурна обосновка на подобрен проект, трябва да отбележим, че винаги е липсвала и стратегическа обосновка. Именно – Европа има свръх доставки на газ и проектът не отделя региона от зависимостта от Русия. Много по-смислени за България са малките проекти за газови интерконектори със съседните страни, които по някакви “мистериозни” причини не се случват от години, макар да са сравнително малки и ясни проекти.

С обявяването на края на проекта трябва да бъдат предприети необходимите действия по отмяна на разрешение за строеж No. РС-49/31.07.2014г., издадено от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на „Преносен газопровод „Южен поток”, както и одобрения с заповед 02-32/24.03.2014 Подробен устройствен план – парцеларен план за същия обект.

Освен това е необходимо в най-кратки срокове да се предприемат необходимите действия за отмяна на съмнителните заменки на земи, които бяха извършени с Решение 3- II- 1 за промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост на Министерство на земеделието, както и издаденото Решение по ОВОС 7-5/2013 на Министъра на околната среда и водите, като за всички изброени административни актове дори бе допуснато предварително изпълнение, въпреки обжалванетом им. Следва да бъде отменена и продажбата на земя (358, 551 дка), която бе извършена от Министерство на земеделието на цени многократно под пазарните цени. Също така очакваме връщане на тихомълком доставените тръби за проекта на “Пристанище Варна”, както и тръбите доставени в Унгария.

Ако не се направят тези стъпки, рискуваме да се повтори историята с проекта "АЕЦ Белене"- незаконно източване на държавния бюджет под формата на "доставено оборудване, консултантски услуги, договори за охрана". В продължение на няколко години бяха ограбени около 2 милиарда лева, без да има подписан договор с руската страна, а Русия съди България пред арбитражния съд в Париж.

Припомняме, че проектът стана причина за скандални лобистки поправки в законодателството ни, сред които дори идея за изключване на част от Българската акватория от картата на ЕС.

За Земята и редица НПО имаха неприятен опит с проекта, опитвайки се да научат повече за проведените процедури по ОВОС и за параметрите на договора с Русия, но жалбите ни бяха отхвърляни с изключително общи аргументи от съда и в разрез с правилата на Орхуската конвенция за достъп до обществена информация. Обжалването на тези решения продължава и вярваме, че правото е на наша страна.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2341 посещения 1 коментара

Коментари

 1. Кобург Велчев
  2014-12-06 08:42:14

  Турският гамбит на Путин !!!
  На товариш Путин. Класически, със жертва на пешка. Естествено пешката е България..... Ашколсун, товариш император, коджа ашколсун !!! Колко му трябва на Съветския лидер, на възпитаника на КГБ, Владимир Путин да ни извие за последно ръцете от Турция. Нашият вековен исторически враг и поробител. За да ни уязви на МАХ, по Сталински модел. Било му „омръзнало от Българите.....”. Да му се пречкат.
  За разлика от филма или книгата „Турски гамбит”, гамбитът на Путин няма да донесе крайната победа на автора. Авторът, който в случая се прояви като секретар на новият Турски султан Ердоган, прислужил му със старание и охота. Император на империя в затруднение, който сервира рахат-деликатес на Султан с пан-османски амбиции.
  Дали и в тези размирни и разделни времена Европа ще се окаже извън събитията ??? На това ли разчита Путин ??? – Едва ли. Този път Европа ще бъде по-единна от всякога. С политики, с ресурси и със зачитане на правата на всички държави в Европейския съюз. Путин заявил още, че Русия трябва да се готви на тежки времена. Какво бъдеще ще остави Владимир Путин на Руската интелигенция и Руския народ ???
  Говори се, че Бойко Борисов действа като посланик на Путин в Европа. Най-вече с прегръдки и целувки. И с лъжливи твърдения. Ех, агент Буда ...... Поведението на Бойко през последните 10 години наистина доказва, че това е така. Бойко е слуга на топ-червената мафия, на Путин и Съветските ребята. Мутра и пазвантин. Нали точно Бойко Борисов похарчи няколко стотици милиона долара за АЕЦ Белене, но парите свършиха, и той ще не ще го......."спря". Нямаше повече за даване. НЕ бил виждал и договорите за Южен поток. Айде, бе....... Та нали и той е подписвал документи и е давал съгласия. А и червените му бащи и ментори го "съветват" какво да прави. Питайте Бригадир Аспарухов и другите в сянка, че дори и Гоце Първанов !!! Бойко Борисов се прави на "ни Белене строил, ни Южен поток разрешил....". Но винаги ги е харесвал като проекти. Нищо, че цената на Южен поток стремглаво вървеше нагоре и вече достигна 4-5 милиарда евро. Да не говорим за земите по морето, които бяха изкупени на безценица от мафиоти и после продадени на Съветските ребята на високи цени !!! По този начин и народът "участва" в проекта от "големия шлем". Ако се екстраполира цената, която Австрия постигна за тръбопровода там /50 км за 200 милиона, договорена!!!!/ , ще се види, че Южен поток у нас /450 км/ трябва да струва МАХ 2 милиарда евро !!!!!!!!!!!!
  ПП. Бойко няма да си поиска обратно кучето, подарено на Путин. Поне заради Путиновата обида, отправена ни от Турция !!!!!!

OFF

Последно качено » Новини