Календар

Иницитива на „Млади за Земята“ съживява еднократните опаковки в изложба

Иницитива на „Млади за Земята“ съживява еднократните опаковки в изложба Една от първите инициативи на новосформираното младежко крило на екологично сдружение „За Земята” е провеждането на Конкурс по създаването на произведения на изкуството от използвани еднократни продукти в 3 категории Скулптури, Бижута и Битова техника (маси, столове, лампи и др.).

Инициативата насочва общественото внимание към проблема с нарастващата употреба на еднократни опаковки в ежедневието ни. Младите хора искат да повишат екологичната култура у връстниците си и да спомогнат за промяна на отношението им към употребата на изделия за еднократна употреба и генерирането на боклук.

Младите приятели на Земята канят младежи до 30 г. да се включат в конкурса по създаването на произведения на изкуството от отпадъци на тема „Земята не е за еднократна употреба”. Желаещите да участват в конкурса могат да попълнят регистрационната форма до 16 януари 2015г.

В периода 17-24 януари ще бъде предоставено творческо пространство в Лабораторията за градски дизайн на сдружение „Трансформатори”.

Снимка на най-доброто произведение ще бъде използвана за дизайн на рекламни тениски, които ще се продават в подкрепа на Чистене 2015 - ежегодна кампания на За Земята по почистване на труднодостъпни планински местности. Интересни награди като книги на екологична тематика, канчета и торбички за многократна употреба очакват участниците в конкурса.

Създадените произведения ще бъдат изложени в Лабораторията за градски дизайн на 25 януари, като по време на изложбата посетителите ще гласуват за трите най-добри изделия в категориите Скулптури, Бижута и Битова техника. Участниците и посетителите на изложбата ще получат полезни съвети как могат да намалят генерирането на отпадъци, ще разберат какво представлява стратегията “Нулеви отпадъци”, както и ще се насладят на акустична музикална програма.

След изложбата гласуването ще продължи онлайн във фейсбук от 26 януари до 6 февруари. В резултат на онлайн гласуването и броят на гласовете от самата изложба ще бъдат излъчени победителите от трите категории.

Със съгласието на авторите произведенията им ще се продават благотворително за набиране на средства за Чистене 2015 г. по време на самата изложба.

Условия за участие:

Участниците могат да работят самостоятелно или в екипи до трима души.

Допустимите материали са използвани опаковки и предмети за еднократна употреба – хартиени и пластмасови опаковки, найлонови торбички, кофички от кисело мляко, изгорели крушки и други.

Материалите трябва да бъдат предварително подготвени/събрани от участниците.

Помощни материали като лепило, ножици и др. ще бъдат осигурени от организаторите по време на едноседмичната работилница в Лабораторията за градски дизайн.

Произведенията могат да бъдат изработени и извън Лабораторията за градски дизайн, като участниците трябва да предоставят снимки от работния процес.

Произведенията от категория „Скулптури“ трябва да бъдат най-малко 50 см. високи.

Актуална информация за конкурса може да намерите във фейсбук събитието.

Млади приятели на Земята искат да покажат, че животът на еднократните стоки и опаковки не трябва да приключва на депото за отпадъци. Опаковките могат да бъдат и ресурс за създаването на красиви предмети. За жалост рециклирането не е решение на проблема – обикновено найлоновите торбички се използват за производство на нови торбички, които обаче не са подходящи за хранителната промишленост. Но в същото време разходите за рециклиране на найлонови торбички надвишават стойността им и повечето съоръжения за рециклиране не ги приемат. Те просто биват изхвърляни с останалата част от боклука. Затова най-доброто, което може да се направи е да се върви към постепенно намаляване на използването им и заместването им с продукти и опаковки с дълъг живот на използване.


Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1869 посещения

OFF

Последно качено » Новини