Календар

РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В КОНКУРСА ЗА МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ИДЕИ „НАПРАВИ СИ САМ”

РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В КОНКУРСА ЗА МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ИДЕИ „НАПРАВИ СИ САМ”348 проекта са представени на първия етап на конкурса „Направи си сам”, организиран от екологично сдружение „За Земята”. Зелени идеи от цялата страна се състезават за 20-те микрогранта на стойност от 1000 евро.

Екологично сдружение „За Земята” получи рекордните 348 проектни предложения за конкурса „Направи си сам”. Близо 2/3 от тях прескачат критериите за предварителен подбор и имат качествата да продължат към ситото на тричленното жури. Тази година журито на „Направи си сам” ще награди 20 зелени идеи на граждани от цяла България. Наградените ще получат финансова помощ от 1000 евро, с която да осъществят своята природосъобразна и общественополезна идея до 29.10.2015 г.

„Направи си сам” е конкурс за малки екологични проекти, които си служат умело с основните оръжия в арсенала на съвременния землянин – добро хрумване, ентусиазъм, съмишленици и нулев толеранс към бюрокрацията и разхищението на хартия. „Направи си сам” е предизвикателството ни към всички, които могат да разкажат своята зелена приказка в три страници, да ни омагьосат с нея и след това да я превърнат в реалност само за 8 месеца”, заяви Генади Кондарев, организатор на конкурса и координатор в ЕС „За Земята”.

Начинанието на „За Земята” цели да покаже как тук и сега, с малко усилия, скромна финансова помощ и блестяща идея всеки може да трансформира мястото, на което живее, и да вдъхнови близките си за още по-смели зелени промени. За целта граждани, неформални групи и неправителствени организации имаха възможност да опишат накратко своя общественополезен проект. Предложенията се приемаха до 10 февруари, 2015 г. Сега те ще бъдат разгледани от тричленно жури от експерти в сферата на проектното управление и устойчивото развитие.

Авторите на одобрените за следващия етап 40-45 проекта ще бъдат поканени на интервю на 21 и 22 февруари, а най-добрите 20 ще получат микрогрант от 1000 евро. Журито ще се стреми поне 50% от избраните проекти да бъдат реализирани извън гр. София, за да се стимулира развитието на регионалния зелен капацитет. Победителите ще бъдат обявени до три дни след края на интервютата. Освен летящ финансов старт, всички победители ще получат и неоценими съвети и подкрепа от „За Земята” до края на 8-месечния период. „В предишното издание на конкурса получихме чудесни идеи, които с много малко напътствия и споделен опит от координаторите на различните направления в „За Земята”, можеха да станат още по-добри и да постигнат още повече резултати при същия вложен ресурс. Тъкмо затова този път от „За Земята” решихме да осигурим и менторство на избраните проекти “, продължава Генади Кондарев.

„Направи си сам” е платформа за лесно, но ефикасно осъществяване на малки зелени идеи – тези, които могат да променят коренно общността и ежедневието ни. Идеите, за които не са нужни дълбоки джобове, а остра мисъл, отдаденост и размах. Само преди две години – през 2013 г., „Направи си сам” събра 65 проекта. Тогава „За Земята” номинира 3 предложения, които вече пожънаха своите плодове - отглеждането на пчели в дебрите на софийския център, изграждането на веломаршрути край Хисаря и слънчевото зарядно за парк във Варна. „През 2015 година изключително засиленият интерес към инициативата показва, че се развиваме в правилната посока. За да улесним още повече гражданските инициативи, ще предоставим практични и реално приложими съвети към общините и организациите на местно равнище как да предоставят подобно микрофинансиране и как да подкрепят ефикасно малките еко проекти за големи промени”, казаха още от „За Земята”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1995 посещения

OFF

Последно качено » Новини