Календар

Природозащитници посрещат Барозу в София

Младежи от природозащитни организации отправят апел към Председателя на Европейската комисия

На 28 март 2008г. от 16.00 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски” се инициира гражданско присъствие, което в последствие ще прерасне в шествие.

Акцията е по повод посещението на Жозе Мануел Дурау Барозу и има за цел да привлече вниманието на Европейската комисия върху липсата на действия от страна на българското правителство срещу незаконното изграждане на ски съоръжения в района на Седемте рилски езера, част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Въпреки установените нарушения на общо 9 закона и 2 европейски директиви, министърът на околната среда и водите отказва да прекрати незаконното строителство и да разпореди възстановяване на засегнатите територии.

Младежки организации от своя страна са изпратили покана – апел до Жозе Барозу още на 20 март, но официален отговор все още не е получен. С изпратеният документ се изразява желанието на младежите за среща с председателя на Европейската комисия, на която да му бъде представено искреното намерение за сътрудничество. Ентусиазирани от участието на България в Европейския съюз, те обещават да работят за укрепването на демокрацията, справедливостта и солидарността в Европа.

Гражданското присъствие се организира от „Граждани за Рила” и коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”, като ще бъде подкрепено и от младежките организации изпратили апела до Жозе Барозу. През следващата седмица официално ще бъде внесена и петиция до Европейската комисия, както и жалба до Европейския парламент, съпроводени от подписите на повече от сто хиляди българи в защита на Рила. Тези документи ще отразяват основните закононарушения в България на директивите на европейското законодателство, касаещи опазването на околната среда и биоразнообразието.

За контакти:
Борислав Сандов - 0887 096 757 - borislav.sandov@gmail.com
Цвета Христова – 0895 461 590 - cveta.hristova@gmail.com
Вера Петканчин - 0899 385 859

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3210 посещения

OFF

Последно качено » Новини